Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep Avenger vstupuje do prodeje s mild hybridním i zcela spalovacím pohonem

Marek Bednář
Diskuze (22)

Avenger už není jen elektromobilem. Do prodeje vstupují i varianty, které původně měly být vyhrazeny státům bez dostatečně rozvinuté nabíjecí infrastruktury. Oproti bateriovému elektromobilu budou samozřejmě levnější.

Jediný současný jeep, který nenabízí pohon všech kol, se představil jako elektromobil a zvládl tak získat titul Evropského auta roku 2023. Zprvu se hovořilo o tom, že model Avenger bude ve většině Evropy existovat jen jako elektromobil, pouze v Itálii, Polsku a Španělsku se bude prodávat i se spalovacím motorem, protože tam je ve srovnání se zbytkem Evropy mizerná nabíjecí infrastruktura. Později ovšem koncern Stellantis připustil, že ho nabídne s klasickým spalovacím motorem pod kapotou i v jiných evropských zemích.

A právě tak nyní v Evropě avenger vstupuje do prodeje. Kdo nechce elektrickou verzi, má na výběr ze dvou variant tříválce PureTech o objemu 1,2 litru. Již z dřívějška víme o stokoňové, čistě spalovací variantě; nyní automobilka přináší informace o verzi e-Hybrid, která stojí na pomezí mild hybridu a tzv. full hybridu.

Video se připravuje ...

Jeho technika se představila už v nejednom peugeotu. Pojí zážehový tříválec, pracující v Millerově cyklu, s elektromotorem, který je součástí šestistupňové dvouspojkové převodovky. Spalovací motor nabízí 74 kW (101 k) a 205 Nm, 48V elektromotor přidává 21 kW (29 k) a 55 Nm a všechno dohromady to pohání přední kola.

Elektromotor slouží kromě jízdy v nízkých rychlostech a pod nízkou zátěží a také, to možná zejména, k vykrývání hluchých míst spalovacího motoru, jako je např. prodleva turbodmychadla po sešlápnutí plynu. Při jízdě by se tak verze e-Hybrid měla projevovat rychlejšími reakcemi oproti čistě benzínovému základu. Navíc jsou jeho emise nižší o 10 gramů dle měřicí metodiky WLTP.

Konvenční a hybridní avenger bude k mání ve výbavách Longitude, Altitude a Summit, stejně jako elektrické provedení. Už v základní výbavě jsou 16“ litá kola, LEDkové světlomety, 7“ displej v místě přístrojového štítu, tempomat s omezovačem rychlosti a armáda jízdních asistentů a hlídačů, jako je samočinné nouzové brzdění, rozpoznávání dopravních značek, sledování čar na silnici nebo sledování únavy řidiče.

Příplatková výbava, obsažená v dalších verzích, čítá např. 17“ nebo 18“ kola, 10,25“ displej coby přístrojový štít, ambientní osvětlení s nastavitelnou barvou, lepší, projektorové LEDkové světlomety, adaptivní tempomat, couvací kameru s úhlem záběru 180°, možnost volby jízdních režimů včetně pár speciálních pro nezpevněné cesty či sníh, či třeba elektricky sklopná zrcátka a elektrické páté dveře.

Již z dřívějška víme, že avenger se 101k tříválcem bez elektromotoru v Česku začne na ceně 599 tisíc korun. Do prodeje v Česku tato verze, stejně jako ta hybridní, jejíž cena zatím není na světě, vstoupí během nejbližších dnů či týdnů.

Marek Bednář
Diskuze (22)

Doporučujeme

17. 11. 2023 22:21
Re: COTY
Ano, souhlas. A coby majiteli "italského" Jeepu je mi to vážně líto.

To reálně nebyla fůze PSA a FCA, to bylo převzetí. Mám pocit, že značky jako Jeep, Dodge, Alfa, ale i Fiat, pomalu ale jistě končí. :'-(
17. 11. 2023 21:00
Re: COTY
Nevim kam dali novináři oči a hlavu, ale lidi mají rozum a tuhle skládanku Stellantisu s přehledem míjejí ;-) Za současných podmínek je to auto nekoupitelný…
17. 11. 2023 11:41
Re: COTY
Já to viděl taky jenom na showroomu. Dát 600 za takového prcka s 1,2 tříválcem, 100 Hp a maunuálem je prostě darda.

Notabene když za Renegade dáš 660 - 1.5 hybrid (čtyřválec), automat, 130 Hp... Ten hybrid v tom nežere a dynamicky je to opravdu obstojné. A to je to sice jen o 13 cm delší, ale v interiéru prostorově jinde...

Myslím, že dokud Avenger výrazně nezlevní, bude to mít těžké.

Ps.: Slevy nevím.
17. 11. 2023 09:26
Re: COTY
Tak na silnici jsem tuhle pixličku od Stellantisu ještě nepotkal a za 1-10/2023 se jich registrovalo pouhých 27ks - 12benzinů a 15elektro = tipnu si že to jsou dealerské skladovky :-[]
Avatar - Barrichello
16. 11. 2023 14:32
Re: Re: JEEP 🤔
Jediný pravý Jeepy sou Wrangler, Commander , GranCherokee a Wagonner, ale z toho sem sem vozí většina už jen jako šedý dovoz z USA :-)