Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep pracuje na konkurentovi pro Range Rover. Ukazuje ho koncept Yuntu?

David Bureš
Diskuze (0)
Po několika zveřejněných skicách Jeep v Šanghaji konečně odhalil koncept Yuntu. Naznačuje příchod luxusního Grand Wagoneeru, nebo ještě něčeho jiného?

Ani americký Jeep nechybí na právě probíhajícím šanghajském autosalonu. Značka koncernu FCA Group zaměřená na SUV aktuálně pracuje na velkém sedmimístném automobilu, kterým by chtěla konkurovat britskému Range Roveru. A takhle velký vůz se poprvé prezentuje právě v Šanghaji.

Na čínském autosalonu výrobce vystavuje koncept yuntu, který má svojí velikostí chystanému sériovému modelu hodně blízko. Je velký a uvnitř nabízí tři řady sedadel, které jsou v tomto případě tvořeny oddělenými křesly. Jenže chystaný Grand Wagoneer chce být luxusním zbožím, zatímco yuntu působí spíš rodinně. Že by se tedy chystal ještě nějaký další vůz, namířený třeba proti Land Roveru Discovery?

Ať už yuntu ukazuje nějaký chystaný produkční model, nebo ne, je jasné, že yuntu (v překladu oblak) minimálně naznačuje, kam by se design jeepů mohl v následujících letech posunout. Horizontální maska chladiče rozdělená do sedmi částí jakožto charakteristický prvek jeepu musí zůstat, doplní ji však svěží moderní prvky jako úzké světlomety.

Důležitý je také pohled dovnitř, protože yuntu dokazuje, že i Jeep koketuje s velkými dotykovými obrazovkami. Konceptu totiž nechybí hned několik displejů zabudovaných v sedadlech, které při jízdě zabaví posádku. Obrazovky jsou umístěny také v palubní desce, a to jak před řidičem, tak před spolujezdcem i na středové konzoli.

Jaká technika pracuje v útrobách, výrobce zatím nezveřejnil. Nápisy PHEV ale dokazují, že yuntu je plug-in hybridem, zřejmě s technikou z Chrysleru Pacifica. Takový model Jeep zatím nenabízí, což se ale v budoucnu nepochybně změní. A je klidně možné, že velké SUV bude prvním modelem značky s tímto ústrojím.

Nový velký jeep bude podle dostupných zpráv představen v roce 2020. Tento luxusní model má za základ použít rámovou konstrukci od Ramu a tedy nikoliv techniku příštího Grand Cherokee, jak se dříve spekulovalo. Vedle Grand Wagoneeru konkurujícího Range Roveru na trh dorazí ještě o něco menší model Wagoneer, který patrně vyzve na souboj Range Rover Sport.

David Bureš
Diskuze (0)