Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kalendář Pirelli 2024 se nese v africkém duchu

Ondřej Šámal
Diskuze (7)

Výrobce pneumatik svým kalendářem každoročně vzdává hold různým formám umění, díky čemuž se stal popkulturní ikonou. Následující rok má na svědomí ghanský umělec Prince Gyasi, který do něj otiskl své kořeny.

První kalendář společnost Pirelli vydala na rok 1964. Od té doby se z něj stala legenda, do níž svými snímky přispívají ti nejlepší fotografové světa. Mezi nimi v minulosti nechyběli například Helmut Newton (2014) a Annie Leibovitz (2000 a 2016), ale také například zpěvák Bryan Adams (2022) či módní návrhář Karl Lagerfeld (2011). Před fotoaparátem se během téměř šesti dekád vystřídalo množství špičkových modelů a modelek, herců, zpěváků a sportovců.

Kalendář na příští rok nese název Timeless neboli nadčasový a jeho tvorbu dostal na starost Prince Gyasi, umělec původem z Ghany, který své africké kořeny do díla otiskl. Focení se proto odehrávalo v jeho domovině a v kalendáři figurují pouze lidé, kteří z černého kontinentu pocházejí nebo zde mají historické kořeny.

Jednou z hlavních hvězd je stálice mezi topmodelkami Naomi Cambellová, kterou doplňuje vynikající britský herec Idris Elba, jež se proslavil rolí detektiva Johna Luthera ve stejnojmenném kriminálním seriálu. V kalendáři ovšem najdeme také Jeho Veličenstvo Tumfua Osei Tutu II., krále historické západoafrické říše Asante, americkou herečku Angelu Bassettovou, spisovatelku Margot Lee Shetterlyovou, básnířku Amandu Gormanovou či současného ghanského umělce Amoakia Boafoa. Jedním z modelů je i sám Prince Gyasi, který s focením začínal už v mládí.

Video se připravuje ...

Kalendář Pirelli vychází v nákladu 20 tisíc kusů, přičemž není volně v prodeji, nýbrž slouží jako dárek celebritám, významným zákazníkům společnosti Pirelli a různým organizacím. V Česku se jeden z výtisků každoročně draží ve prospěch Masarykova onkologického ústavu v Brně, přičemž předchozích 23 ročníků vyneslo přes 4,6 milionu korun.

Ondřej Šámal
Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - Roland Von Wagen
8. 12. 2023 18:37
Re: LBGTBFLMPSVZ
Ten už byl. Nevím rok, ale téma bylo Alenka v říši divů. Doporučuji ani negůglit. Je to hnus.
7. 12. 2023 21:39
co by za to deti v Africe daly
..tak jim to tam vodnes...
Avatar - Mokrous
7. 12. 2023 19:36
Inu...
...dobře už bylo.
7. 12. 2023 17:41
hnus
ještě větší hnus než jsem čekal. No od Pirelli už nic nekupovat.
7. 12. 2023 17:27
LBGTBFLMPSVZ
Pristi rok by mohl byt duchu bizaru. Nejaky presity trandaky, kachni pysky, pokerovany zrudy,... Btw tohle bych si nepovesil ani misu, snad jedine pri zacpe, ze bych se poradne vyprazdnil.