Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Karavan v ceně domu? Bowlus Terra Firma je retro plné překvapení

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Cestování s karavany a obytnými vozy se v posledním roce opět stalo populární záležitostí, na což reagovala řada výrobců. Včetně těch prémiových.

Pandemická situace v posledním roce pořádně zamávala s cestovním průmyslem. Ovšem zatímco poptávka po letenkách a hotelech klesá, zájem o karavany a obytné vozy naopak stoupá. A to jak mezi běžnou populací, tak mezi zámožnými cestovateli, kteří si ani na cestách nechtějí odepřít patřičný styl, luxus a komfort.

A právě na tento druh cestovatelů cílí společnost Bowlus Road Chief, jejíž historie sahá téměř 90 let do minulosti. Konstruktérem prvního karavanu Bowlus byl totiž letecký konstruktér Hawley Bowlus, který se mimo jiné podílel na konstrukci slavného letadla Spirit of St. Louis (první letadlo, které přeletělo Atlantický oceán).

Do konstrukce karavanů se přitom Bowlus pustil opět kvůli letectví. Jeho cílem totiž bylo postavit lehký a luxusní karavan, který by dokázal přepravit posádky letadel na odlehlé vzletové plochy. První kus vznikl v roce 1934 a jeho designu s nýtovanými hliníkovými pláty se společnost drží dodnes.

Teď už se ale pojďme vrátit do současnosti, kdy společnost Bowlus Road Chief před pár dny představila svůj nejnovější a nejluxusnější model Terra Firma. Ten stojí na stejné platformě s délkou necelých 8 metrů, jako další prémiové modely značky. A stejný je i dynamický exteriér s 80 leštěnými hliníkovými panely a více než 5000 nýty.

Změny se ale odehrály v interiéru, který by měl svým rozvržením a světlou barvou obložení i čalounění navozovat dojem příjemného odpoledne na luxusní jachtě. Kromě příjemného posezení a velké postele přitom karavan nabízí i malou koupelnu, samostatnou kuchyňku a nevšední výbavu.

Bowlus Terra Firma je totiž vybaven speciálním uhlíkovým filtrem pro čištění vody a úpravu její chuti, HEPA filtrem pro čistění vzduchu a UVC osvětlením schopným redukovat bakterie na površích uvnitř karavanu. Specialitou je pak výbava pro čtyřnohé společníky, kteří dostali vlastní postel a v jednom z šuplíků jsou integrovány misky na vodu a krmivo.

Díky 8 kWh lithium-železo-fosfátové baterii by měl karavan zvládnout týdenní pobyt mimo civilizaci. Připravena je také 72 litrová nádrž na čistou vodu a 80 litrová nádrž na odpadní vodu. Samozřejmostí je topení s možností vyhřívání podlahy, které se dá společně s celým energetickým managementem karavanu ovládat buď přes dotykový displej, nebo dálkově přes mobilní aplikaci.

Pokud zohledníme veškerou výbavu a luxus na palubě, je výsledná váha karavanu cca 1452 kilogramů ještě celkem milým překvapením. Totéž se ale nedá říct o ceně. Bowlus Terra Firma totiž začíná na částce 265.000 dolarů, což je cca 5,7 milionu korun. V Praze za to seženete menší byt, na vesnici i dům.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

7. 2. 2021 08:32
Re: Karavany ???
Jedine Airstream:)