Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kdo chce poslední ryze spalovací Bentley, má pět let. Pak přijde elektrická smršť

Stanislav Kolman
Diskuze (18)

Luxusní automobilka Bentley na vlnu elektrifikace pozvolna naskakuje, zásadní kroky však přijdou až od roku 2025.

Auta do zásuvky jsou pro automobilky velkým tématem a Bentley samozřejmě není výjimkou. Aktuálně je jediným plug-in hybridem SUV Bentayga, elektromobil značka nenabízí žádný. To se ale v příštích letech změní. Do roku 2026 chce od každého modelu plug-in hybridní nebo čistě elektrickou verzi. Naopak neelektrifikované motorizace zcela zmizí.

„V příštím roce uvedeme na trh dva plug-in hybridy. Je to to nejlepší z obou světů. Zákazník se může rozhodnout, kdy a jak chce použít spalovací a elektrický pohon a navíc značně šetří palivo,“ říká Adrian Hallmark, šéf Bentley, který se o budoucnosti značky rozpovídal v diskuzi u virtuálního kulatého stolu.

Debut prvního elektromobilu Bentley máme očekávat do roku 2025. Podrobnosti zatím zůstávají tajemstvím, Hallmark však prozradil, že vůz dostane zbrusu novou platformu a nejnovější technologie baterií. Vedoucí produktového designu Chris Cooke zase uvedl, že první elektrický vůz bude vypadat moderně a zajímavě, zároveň v něm však na první pohled rozpoznáme geny Bentley.

Video se připravuje ...

I když se chce automobilka v čele s Hallmarkem do elektrifikace pustit ve velkém, spalovací motory jako takové rozhodně nehodlá zavrhnout. Lídr společnosti odmítá tvrzení, že dny klasických motorů jsou sečteny a dokonce vyjádřil nesouhlas s některými regulacemi a zákony, které se v rámci „zelenější“ budoucnosti prosazují na vybraných trzích.

„Vždy budeme bojovat za to, aby se hybridní a plug-in hybridní vozy prodávaly co nejdéle, dokud si každý nebude moci dovolit nabíjet a svobodně žít s dojezdem elektromobilu,“ uvedl Hallmark.

Vedení Rolls-Royce říká, že u svých zákazníků nevidí jakýkoliv zájem o elektrifikované vozy. Jak je tomu v případě Bentley? „Nebudeme předstírat, že nereagujeme na regulace a předpisy, protože to tak samozřejmě je. Ale rozhodně vidíme i poptávku ze strany zákazníků,“ uvedl Jan-Henrik Lafrentz, člen představenstva Bentley za oblast financí. Podle průzkumu společnosti by 55 % zákazníků v příštích pěti letech přemýšlelo o koupi elektrického vozu. Zároveň ale říká, že pro psaní nekrologu ikonického W12 je ještě příliš brzy. „Zbývá nám najet ještě  hodně kilometrů,“ dodal.

Stanislav Kolman
Diskuze (18)

Doporučujeme

Avatar - speedfred
8. 11. 2020 12:16
Re: davaju si na cas
Na lpg som najazdil možno 150-200tis km (za mňa nové) a nikdy s tým neboli problémy. Auto viac-menej jazdilo rovnako akurát za menej. Aj keď zanedbateľná položka tak som neplatil cestnú daň pretože eko. No a celkom zvýšený dojazd bol ako bonus.
Avatar - Beefcake
8. 11. 2020 10:27
Re: davaju si na cas
A ja som len odpovedal :-) Nechat tak ten motor.
8. 11. 2020 06:12
Re: davaju si na cas
On to taky neví. Ale může pičovat...:)
Avatar - speedfred
7. 11. 2020 23:57
Re: davaju si na cas
Iba som sa pýtal, neviem čo je na tom zlé?
Avatar - Beefcake
7. 11. 2020 20:14
Re: davaju si na cas
Lepsie je to nechat tak.