Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ken Block se zbavuje ikonického Porsche, se kterým absolvoval dálkovou soutěž v Africe

Dominik Kovář
Diskuze (2)

Americký rallye jezdec a showman Ken Block se v únoru letošního roku zúčastnil dálkové soutěže East African Safari Classic Rally 2022 s vozem Porsche 911 SC Proto. Nyní je závodní speciál na prodej.

Americký soutěžák měl letošní ročník East African Safari Classic Rally rozjetou velmi dobře. Po první etapě celou soutěž vedl. Ve čtvrté etapě ho čekala dvouhodinová penalizace od organizátorů a propad do třetí desítky průběžného pořadí. Několik dílčích vítězství znamenalo, že Ken Block po dlouhých devíti etapách a více než 1700 km rychlostních zkoušek nakonec East African Safari Classic Rally dokončil na 19. místě. 

Porsche 911 SC Proto z roku 1978, které Block řídil, nebylo na soutěžních tratích žádným nováčkem. Ken Block totiž vůz odkoupil od Belgičana Glenna Janssense, který se s tímto speciálem zúčastnil několika rallyeových podniků v kategorii historiků v Belgii. Před účastí na dálkové soutěži v Africe však prošlo Porsche několika změnami. Vzhledem k náročnosti dálkových soutěží dostalo Porsche vyztuženou karoserii s řadou vylepšení od Tuthill Porsche, jejichž montáž údajně trvala 350 hodin čistého času.

Video se připravuje ...

Třílitrový šestiválec o výkonu 280 koní, který pohání zadní kola, také prošel blíže nespecifikovanými úpravami, které byly nutné pro absolvování dálkové soutěže, zatímco podvozek byl vyztužen kovovými ochrannými plechy. Vůz následně dostal také ochranný přední rám a nová zpětná zrcátka s LED reflektory. Střešní větrací otvor pak slouží pro cirkulaci čerstvého vzduchu v kabině.

Porsche má patnáctipalcová kola Braid, která jsou osazena pneumatikami Dunlop Direzza 86RW 205/65. Pro absolvování soutěže podobného typu je potřeba ochranná klec, která byla ve voze dodatečně svařena. Součástí výbavy je také vyhřívané čelní sklo, hasicí přístroj nebo sada nářadí pro případné opravy v průběhu soutěže.

Vzhledem k veškerým úpravám je překvapením, že s tímto speciálem můžete legálně na silnici. Vůz se nyní nachází na Britských ostrovech v aukci Collecting Cars. Aukce končí v tuto neděli 5. června. Aktuální nejvyšší nabídka je 54.600 liber, v přepočtu přibližně 1.586.000 korun. Cena rallyeového speciálu se během posledních dvou dnů až zdvojnásobila. Pokud cítíte šanci, není na co čekat.

Dominik Kovář
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - KANKUNEN
2. 6. 2022 08:12
Hej vy,
tu fotku té holky z reklamy můžu vidět z druhé strany, když si zaplatím premium?