Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Rio B-Spec: Rio pro závodní okruhy

David Bureš
Diskuze (0)
Kia na listopadové tuningové výstavě SEMA představí závodní verzi modelu Rio.

Americké zastoupení značky Kia představí na listopadové výstavě SEMA závodní verzi modelu Rio. Automobil vznikl spoluprácí s firmou Kinetic Motorsports, navržen byl tak, aby se mohl zúčastnit šampionátu Grand-Am a sériích pořádaných organizacemi Sports Car Club of America (SCCA) či National Auto Sport Association (NASA).

Kia Rio B-Spec je postavená na základech aktuální generace pětidveřové varianty tohoto hatchbacku, který se ve Spojených státech začne prodávat tento měsíc. Oproti sériové verzi se závodní Rio liší ochrannou klecí a dalšími bezpečnostními prvky. Upraveno bylo též zavěšení auta.

Více informací o Riu B-Spec se dozvíme až na letošním ročníku tuningové výstavy SEMA v Las Vegas, který se koná od 1. do 4 listopadu. Kia zde představí celkem šest vozů, které jihokorejský výrobce postavil ve spolupráci s dalšími partnery.

Kia už v americkém šampionátu Grand-Am závodí s třídveřovým modelem Forte Koup. Automobil dokonce slavil v letošním závodě na okruhu Barber Motorsports Park své historicky první vítězství.

Americká varianta Ria je prodávána výhradně s atmosférickým zážehovým čtyřválcem 1,6 GDI, který dosahuje výkonu 101 kW (138 k), točivý moment vrcholí hodnotou 167 Nm.

Zájemci o evropskou verzi nové generace Ria mohou vybírat ze čtyř motorů. Základem je benzinová 1,25 CVVT (63 kW a 121 Nm) kombinovaná s pětistupňovou manuální převodovkou, zážehový 1,4 CVVT (80 kW a 137 Nm) je možné objednat se šestistupňovým manuálem, nebo čtyřstupňovým automatem.

Nabídka vznětových agregátů zahrnuje v Evropě tříválec 1,1 CRDi (55 kW a 170 Nm) s šestistupňovým manuálem a čtyřválec 1,4 CRDi (66 kW a 220 Nm), kombinovaný rovněž s automatem se šesti stupni.

David Bureš
Diskuze (0)