Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lada Granta nově i jako liftback

Jan Mička
Diskuze (61)
Lada Granta se dosud prodávala s karoserií sedan. Na ruský trh pomalu přichází vzpruha v podobě odvozeného liftbacku.

Co si budeme podívat – Lada Granta, jak ji známe z několika posledních příspěvků na Auto.cz, není příliš pohledné auto. S příchodem nového liftbacku však podobný názor vyjádřit nemůžeme.

Přední část je sice totožná s výchozím sedanem a přibyly pouze směrovky ve vnějších zpětných zrcátkách, vůz je však díky rozměrnější zádi a výklopnému víku zavazadelníku proporčně vyváženější. Liftback dostal zcela nové zadní svítilny a kontrastní spodní část nárazníku, s ohledem na nižší základní cenu se však i nadále setkáváme s klasickým zámkem pátých dveří, který ční napravo od registrační značky.

Podle informací automobilky dostanou dražší verze Lady Granta LED denní svícení, ABS, posilovač řízení, elektricky ovládaní odskok víka zavazadelníku nebo rádio. Hodnotnější verze Deluxe přidává centrální zamykání a airbag také pro spolujezdce. Na vrcholu nabídky překvapivě najdeme multimediální systém se sedmipalcovým dotykovým displejem, mlhovky, klimatizaci a elektricky nastavitelná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka. Lada však myslí také na bezpečnost – za příplatek můžete získat balíček obsahující elektronický stabilizační systém, parkovací senzory nebo automatické stěrače.

Nová karosářská varianta Lady Granta se sice pyšní zavazadelníkem o objemu 440 litrů, nabídne však pouze jediný motor. Zážehový dvouventilový čtyřválec o objemu 1,6 litru dosahuje výkonu 64 kW (87 k) v 5100 otáčkách za minutu a točivého momentu 140 N.m (3800 min-1), hovoří se však také o verzích s výkony 98 a 106 koní.

Lada Granta s karoserií sedan se od poloviny loňského roku prodává také v České republice a Německu. Vzhledem k tomu, že se AvtoVAZ inspiroval evropskými úspěchy Dacie, dá se v budoucnu očekávat také příchod nejnovější karosářské varianty. Oficiální datum však zatím nebylo zveřejněno.

Jan Mička
Diskuze (61)
11. 3. 2014 13:52
Re: Žádný slušný člověk si
A co válka severu proti jihu?
10. 3. 2014 08:09
Retro
Tak se dívám na obrázky a kouká z nich nostalgie. Ze předního poloprofilu něco jako Chevy Aveo, z profilu minulá generace Focusu, jenom trochu "přifouknutá" do výšky nebo spíš sražená do délky), zezadu něco jako Daewoo Lanos - ale všechno a lá 90. léta. Pokud se to nebude moc sypat, možná by to do ruské širé stepi stačilo. Ale nevidím žádný důvod, proč zrovna tohle kupovat u nás.
7. 3. 2014 10:25
Re: Pro mě je Lada nostalgie
ono jeden dovod by tu bol - dobry, vychytany rusky motor 1,6 8v, popr. 16v (netusim, ci sa bude vozit a kedy) , ktory uz v dacii sandero nenajdes, este mozno trochu hrubsie plechy, ako pouziva dacia, ale to je moj odhad - odolnostou podvozku budu na tom rovnako - si myslim
Avatar - Barrichello
7. 3. 2014 09:19
Re: granta
Aha tak to mi úspěšně uniklo. Tak pardon...
6. 3. 2014 23:49
Re: Žádný slušný člověk si
Rusové tu jezdili tanky, protože nám pomáhali vyhnat ty hodné Němce, kteří nás posílali do koncentráků a vraždili. Pro ty pomalejší - kdyby nepřišli Němci, nikdy by nepřišli Rusové. Prostě příčina - důsledek - chápeme? Díky válce vyprovokované Němci se posunuly sféry vlivu a ty už se potom jen držely. Takže doporučuji hlavně někupovat nic Německého, spravedlivý a slušný člověče, richtig?