Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MAN, VHH a Volkswagen spolupracují na projektu druhé života použitých baterií

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

MAN Truck & Bus, VHH a Volkswagen spolupracují na testování toho, jak se použité baterie z elektřinou poháněných vozidel chovají v reálných provozních podmínkách při využití ve stacionárním systému skladování energie.

Společný projekt MAN Truck & Bus, koncernu Volkswagen a společnosti Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH (VHH), zajišťující hromadnou dopravu v Hamburku, probíhá ve čtvrti Bergedorf, v autobusovém depu VHH. Právě zde je umístěn bílý kontejner, obsahující 50 baterií, používaných původně ve vozidlech Volkswagen Passat GTE.

Každá baterie má jmenovitou kapacitu 9,9 kWh, což znamená, že kontejner má celkovou kapacitu přesně 495 kWh, což je téměř půl megawattu. Baterie jsou namontovány na stojanech a propojeny, aby tvořily velkou baterii. Jedním z cílů projektu je vyvinout flexibilní koncept skladování baterií, který umožní i jejich jednoduchou výměnu.

Systém skladování energie v použitých bateriích je výsledkem memoranda o porozumění podepsaného mezi zástupci společností MAN Truck & Bus a VHH v březnu roku 2018.

Protože přímé zneškodňování baterií instalovaných ve vozidlech není šetrné k životnímu prostředí, tyto společnosti chtějí testovat jejich opětovné použití ve stacionárním úložném systému.

Pomocí skladu elektrické energie, vytvořeného za pomoci použitých baterií, jsou testovány různé scénaře s cílem optimalizovat spotřebu energie v provozu společnosti VHH. To má mimo jiné zahrnovat i zlepšení využití sítě a tlumení vysokého odběru elektrické energie při nabíjení elektrických autobusů.

Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH, se sídlem v Hamburku, zaměstnává přes 1600 lidí a zajišťuje přepravu pro více než 100 milionů cestujících ročně. Vozový park zahrnuje přibližně 560 autobusů, které mají v nadcházejících letech nahrazovat vozidla na elektrický pohon. První dva elektrické autobusy MAN Lion's City E nasadí VHH do testovacího provozu na linkách s cestujícími začátkem roku 2020.

Zdroj: MAN Truck & Bus

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme