Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Martin Prokop jde k Buggyře. Vršeckého stále trápí zdravotní stav

Jan Mička
Diskuze (0)
Přetrvávající zdravotní komplikace nedovolí Davidu Vršeckému odstartovat do závodu cross country Baja Aragon. Za volantem Tatry Phoenix jej nahradí Martin Prokop.

O špatném zdravotním stavu Davida Vršeckého jsme informovali již v polovině června, a přestože se jeden z nejúspěšnějších českých okruhových závodníků nedávno účastnil závodu čínského šampionátu tahačů (závod vyhrál), za volant dakarské Tatry Phoenix se ještě necítí. Testování vozu před Dakarem 2017 se však kvůli tomu zastavit nemůže, a proto roudnického pilota nahradí Martin Prokop. „Pochopitelně, že bych závodil raději sám, ale s účastí Martina nemám sebemenší problém,“ prohlásil David Vršecký.

Prokop povede dakarskou Tatru Phoenix už tento víkend při závodu Baja Aragon, který je součástí mistrovství světa v cross country. Role navigátora se zhostí Jan Tománek, roli kopilota zastane Jiří Stross. „Přestože mám nabitý program, nabídku Buggyry jsem jednoduše nemohl neakceptovat. Kdybych to udělal, určitě bych si to později vyčítal, protože zastávám názor, že zkusit se má skoro všechno,“ říká Martin Prokop, který v lednu na jeho premiérové Rallye Dakar vybojoval čtrnácté místo v kategorii automobilů (jel s pětilitrovou Toyotou Hilux). „Vzhledem k minimálním zkušenostem s kamionem nehodlám před závodem vyprávět nic o cílech. S účastí na Baja Aragon nejsou z mé strany spojeny žádné konkrétní mety,“ doplnil.

Ve velmi dobrém rozpoložení je Martin Kolomý, který se v minulých týdnech potýkal se zraněním v důsledků popálení. Deštivé počasí sice přerušilo plánované testování na tankodromu v Milovicích, hromotluk z Bruntálu však neklesá na mysli a věří si. „Bahno nás ve Španělsku nejspíše nečeká, takže jsme se spokojili s provětráním Fat Boye na letišti. Zatím všechno funguje tak, jako by fungovat mělo. Stejně jako loni hodláme v maximální možné míře využít profilu závodu, který se v některých fázích blíží podmínkám, které na nás čekají v Argentině. Samozřejmě, zatímco Dakar je o vytrvalosti, ve Španělsku to bude o sprintu, ale dík za každý závodní kilometr,“ řekl Kolomý.

Závod Baja Aragon startuje již tento pátek a je vypsán na čtyři rychlostní zkoušky. Necelých deset kilometrů piloti absolvují už v samotném úvodu, v sobotu se poperou se dvěma rychlostními zkouškami (182 a 185 kilometrů), a všechno završí v neděli zkouškou o délce 185 kilometrů.

Jan Mička
Diskuze (0)