Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maserati chystá další SUV. Jmenuje se Grecale a bude to brácha Alfy Romeo Stelvio

David Bureš
Diskuze (10)

Maserati doplní svoji nabídku o další SUV. Nebude nutně o tolik menší než nabízené SUV Levante, nabídne však odlišný charakter.

Automobilka Maserati zahajuje novou éru. Po osamostatnění Ferrari, respektive jeho vstupu na burzu, je nejluxusnějším členem skupiny FIat Chrysler Automobiles a podle toho má vypadat její nabídka. Renesance modenského trojzubce odstartovala představením supersportu MC20 a bude pokračovat v příštím roce.

To se totiž světu představí nové SUV Maserati Grecale, jehož příchod nyní automobilka avizovala právě v průběhu premiéry MC20. Spolu s tím byla zveřejněna také jeho silueta.

Tvar toho zatím moc neprozrazuje, protože se automobil z velké části ukrývá ve tmě. Příď se každopádně jeví zcela jinak tvarovaná než u Levante. Grecale podle dostupných zpráv bude menší než již nabízené SUV, nikoliv však nějak výrazně. Obě auta se totiž mají primárně lišit svým charakterem, který má údajně zdůraznit praktičnost a výkon. Konkrétně se má jednat o nejrychlejší a nejrychleji akcelerující SUV své kategorie. Levante oproti tomu dle dnešní charakteristiky je SUV na dlouhé cestování.

Maserati Grecale se světu představí na jaře 2021. Na konci prvního čtvrtletí příštího roku se pak má začít  sériově vyrábět. O produkci se mimochodem postará závod Cassino, kde se vyrábějí Alfy Romeo Giulia a Stelvio. To není náhoda, protože Grecale podle zákulisních zpráv využije platformu Giorgio, využívanou právě modely značky Alfa Romeo.

Bližší informace o novince automobilky s trojzubcem ve znaku zatím neznáme, pravděpodobné je ale nasazení nového třílitrového šestiválce s dvojitým přeplňováním, představeným v MC20. Motor nazývaný Nettuno se totiž má objevit také v dalších modelech značky. Do budoucna je pak potvrzená elektrifikace modelu, byť v tuto chvíli není jasné, zda bude k dispozici plug-in hybridní varianta, nebo rovnou elektrická.

Jméno Grecale pak mimochodem odkazuje na severovýchodní vítr vanoucí ve Středomoří, ovlivňující počasí na Maltě a dalších ostrovech. To je mimochodem stejná myšlenka jako u Levante, což je zase východní vítr vanoucí v západním Středomoří. Podobné názvy značky využívala už v minulosti, u modelů Bora či Mistral.

Grecale pak mimochodem není jedinou novinkou, kterou Maserati chystá pro rok 2021. V příštím roce se mají představit také nástupci modelů GranTurismo/GranCabrio, které mají jako první modely značky nabídnout čistě elektrický pohon. Vyrábět se budou v závodě Mirafiori.

David Bureš
Diskuze (10)

Doporučujeme

11. 9. 2020 19:24
Re: To je zase jméno...
Jak tomu máme rozumět???
Avatar - speedfred
11. 9. 2020 18:25
FCA
by mal spraviť nejaké autá pre masy aby sa dostali k peniazom a nie len tie drahšie kde aj tak zákazníci na nich prdia.
Keď budú mať “love” tak potom nech sa hrajú.
11. 9. 2020 16:13
Re: Super
Klidně i nástupce Ghibli.
11. 9. 2020 15:45
Re: To je zase jméno...
.... jo to jméno je strašný, minimálě pro Čechy.... jinak co myslíš progres proti Levante? jakože vzhled?
11. 9. 2020 15:44
Re: Super
přesně - "baby Ghibli".... :-!