Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Máte rozbité auto? Postavte si z něj motorku!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Stavitelů motorek z automobilových dílů je celá řada. Většinou touží po něčem výjimečném, ale Emile Leray se mezi ně zařadil jen, protože si chtěl zachránit život.

Příběh, který v první polovině devadesátých let dvacátého století zažil francouzský dobrodruh, patří mezi ty, které jsou jen těžko uvěřitelné, ale přesto jsou skutečností.

V roce 1993 se Emile Leray v Citroënu 2 CV vydal na cestu napříč Afrikou, ale jeho plány zkřížily zátarasy a boje v oblasti, kterou chtěl projet. Vydal se proto trochu jinou cestou, která jej ovšem měla vrátit do jeho původního směru.

Citroën 2 CV je sice automobilem, který si toho i mimo zpevněné vozovky nechá hodně líbit, ale při srážce se skálou, která se mu postavila do cesty, si údajně utrhl přední nápravu a poškození bylo tak rozsáhlé, že vůz již nebylo možné zprovoznit.

Bývalý elektrikář si naštěstí nevyrazil do africké divočiny bez řádné výbavy a ve svém voze měl zásoby jídla a vody na deset dní i sadu nářadí. Po zvážení své situace, v níž nemohl počítat s pomocí jiného motoristy, protože ti se v dané oblasti nepohybovali, se rozhodl, že využije zbytků svého 2 CV ke stavbě vozidla, na němž se vrátí do civilizace.

Se svou sadou nářadí, v níž měl i pilku na železo se pustil do demontáže nešťastného vozu, z nějž nejprve odstranil karoserii, kterou využíval podobně jako stan. Z rámu vozu, částí náprav a vzduchem chlazeného plochého dvouválce pak sestavil stroj, který lze především díky počtu kol nazvat motocyklem.

Stavba trvala 12 dní a 43letý dobrodruh se během nich vedle samotné konstrukce své zvláštní motorky musel vypořádat i s nepříznivými pouštními podmínkami, extrémními teplotami, omezenými zásobami a samotou.

Jeho dílo, s nímž se mohl odvážit jet maximálně rychlostí okolo 20 km/h, mu nakonec zachránilo život a jedno dni jízdy se setkal se marockými policisty. Ti jej údajně doprovodili do nejbližší vesnice, kde dostal pokutu, protože stroj na kterém jel, neodpovídal vozu, s nímž do Maroka dorazil a měl k němu doklady.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Avatar - Barry Lyndon
29. 11. 2016 14:24
wau!
... úplný Tony Stark :yes:

>:D
29. 11. 2016 12:12
Re: Příliš komplikované?
Tak on to predelal tak ze pohanel zadni kolo motorky a celou dobu jel na zpatecku...takze znovu opakuji, klobouk dolu pred zrucnosti, ale postavit z toho motorku byla jen jeho volba a trochu zbytecna 12denni namaha
29. 11. 2016 11:01
Příliš komplikované?
Nebylo by jednodušší nahradit prední kola(napravu lyžinami např z částí karoserie) ?...do poušte ideální.
Připadá mi, že bych vymyslel v teto situaci xy řešení meně pracných než vyrábět motorku ;-\
Jinak klobouk dolu před jeho zručností!