Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda chystá svůj první opravdový hybrid. Přijede na základech Yarisu

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Spolupráce dvou japonských automobilek se v příštích letech ještě prohloubí. Mazda využije základy Toyoty, na nichž postaví městského hybridního prcka.

V prezentaci nejnovějších finančních výsledků značka Mazda kromě jiného nastínila, jak hodlá profitovat z partnerství s dalšími výrobci a rozšířit svůj stávající sortiment. Automobilka spolupracuje mimo jiné s Toyotou, společně se podílejí na vývoji elektromobilů a třeba městská Toyota Yaris prodávaná (ještě nedávno) v USA byla vlastně převlečenou Mazdou 2.

Teď se ale karty obrací. Mazda totiž ve zmiňovaném dokumentu prozrazuje, že během příštích dvou let plánuje v Evropě představit model postavený na technice THS (Toyota Hybrid System) aktuální generace Yarisu. Zatím nikdo oficiálně nepotvrdil, jestli půjde o přímého nástupce Mazdy 2 se shodným názvem, ale je to nanejvýš pravděpodobné. Kromě toho půjde o první full-hybrid v nabídce Mazdy, jenž pomůže v boji se stále přísnějšími emisními limity.

„Dohoda o podobné spolupráci se společností Toyota existuje, podrobnější informace včas poskytneme,“ odpověděla na dotaz redakce Auto.cz Markéta Kuklová z českého zastoupení značky. Britská strana kooperaci s Toyotou rovněž potvrzuje a ještě dodává, že využití technologie THS je „efektivním využitím obchodních zdrojů obou společností při vzájemném respektu značek a zachování nezávislosti managementu“.

Před pár měsíci prošla Mazda 2 faceliftem, který kromě jiného přinesl nasazení mild-hybridní technologie. Dvojka s jemně elektrifikovanou patnáctistovkou Sky-G a šestistupňovou manuální převodovkou vykazuje tabulkových 94 gramů CO2 na kilometr. Podíváme-li se na technické parametry současné Toyoty Yaris, zjistíme, že s hybridní jedna-pětkou o systémovém výkonu 85 kW a automatem e-CVT zvládne hodnotu stlačit na 85 gramů.

Zdaleka nejde o první podobnou spolupráci, kdy by se některý z modelů Toyota měl na evropském trhu objevit v poupraveném kabátku. Obdobně ke spolupráci přistoupila i značka Suzuki, která u nás nabídne hybridní kombi Swace a plug-in hybridní SUV Across. Netřeba podrobného zkoumání, abyste zjistili, že jde o lehounce upravenou Corollu, respektive RAV4.

Video: První dojmy z nového elektromobilu Mazda MX-30

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme