Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda MX-5 Cup: Třetí závod vítězně za námi

Aleš Jungmann
Diskuze (13)
Novináři si to letos rozdávají za volantem Mazdy-MX-5, seriálu závodů se účastní i Auto.cz. Ve třetím podniku jsme zvítězili.

Automobilka Mazda letos oslovila vybrané redakce, kterým nabídla zajímavou možnost: zkuste si za volantem modelu MX-5 s dvoulitrovým motorem změřit síly s ostatními kolegy! Auto.cz, ale i spřátelené redakce Světa motorů a Auto Tipu, nabídku přijaly a jejich redaktoři se proto objeví na startu alespoň tří ze šesti závodů.

Jsme přesně v polovině šampionátu, už se jely závody v Sosnové, Vysokém Mýtě a v Písku, teď nás čeká ta stejná trojice znovu. Už o tomto víkendu se odjede v pořadí čtvrtý závod v Sosnové u České Lípy.

Česká republika bohužel nenabízí síť profesionálních malých okruhů, jakou mají třeba v Anglii, nicméně i miniokruhy, jako jsou tři výše zmiňované, nabízejí ve spojení s agilní MX-5 zajímavé svezení, byť jsou auta v sériovém stavu a na běžných silničních pneumatikách. Jezdí se stylem závodů do vrchu, tedy závodník má jedno zahřívací kolo, potom start z místa a dvě ostrá kola, jejichž čas se sčítá. To celé se odjede dvakrát a lepší čas se počítá do poháru.

Nejde o peníze nebo hodnotné ceny, jde o příjemné svezení v partě automobilových nadšenců (jede se souběžně s podniky Amater cupu) a kamarádů z branže. To však neznamená, že bychom soupeřům něco darovali! Samozřejmě cílem není jízda na absolutním limitu sebe ani auta, bylo by dobré, aby obě dvoulitrové MX-5 tento miniseriál přežily ve zdraví. Asi největším strašákem je poslední místo, které logicky na někoho zbýt musí.

Dvakrát po deseti bodech

V prvním závodě se nám podařilo vyhrát, druhého závodu se nikdo z redakce z časových důvodů nezúčastnil. To až tak nevadí, protože důležité je, abychom měli tři pěkné výsledky a umístili se v pořadí automobilových redakcí co nejlépe.

Čest motoristických médií vydavatelství Ringier Axel Springer CZ ve druhém závodě skvěle hájil kolega Libor Hlisnikovský z Auto Tipu, který ve velmi tuhém boji ve Vysokém Mýtě zvítězil.

I ve třetím závodě se zadařilo a naše redakce si z Písku odváží první místo. Jakkoliv po povedené první jízdě následovala dvě kola plná omylů a nedobrého tempa, nevadilo to, protože do celkového pořadí se počítá ten lepší výsledek z obou jízd. Už nyní víme, že hodně zajímavá bitva čeká v Sosnové, tak nám držte palce!

Výsledky třetího závodu MX-5 Cup (Písek, 22.6.)
PořadíRedakceJezdecČas [s]
1.Auto.czAleš Jungmann124,97
2.Vybermiauto.czOndřej Běhal129,16
3.Autotube.czJan Koubek129,36
4.Autoweb.czHugo Kottás129,66
5.Driversweb.czMatěj Slepička130,51
6.Svět motorůJiří Baborský132,38
7.Auto TipEva Srpová138,73

Aleš Jungmann
Diskuze (13)
18. 7. 2013 23:32
Re: Čas
Díky, je to hodně o štěstí. Nikdo z nás není profík, takže když to nesedne nebo naopak sedne, může to být úplně jinak. Ano, máme testovací auta, která je samozřejmě záhodno opravdu důkladně projet.
Avatar - PeterLuk
18. 7. 2013 23:06
Re: Čas
Na to som mohol myslieť, veď vy máte každý týždeň iné auto, či? Ináč gratulujem.
Avatar - Michal Fokt
18. 7. 2013 21:13
Časomíra
Akce dobrá, o tom žádná. Dělení do kategorií sice dost "free", takže jsem byl v kategorii s několika BMW 325 a nachlup stejnou MX-5, ale s kompresorem, ale budiž, alespoň to bylo trošku napínavé, jinak by ta základní kategorie byla dost nuda, ale čím si nejsem vůbec jistý, je časomíra.

Objevilo se tam několik docela podezřelých časů. Pokud nedojde vyloženě k zásadní řidičské chybě, která skončí hodinami, pak se časy běžně liší maximálně o 2 s a to i v případě, kdy se třeba povede na výjezdu dát místo jedničky trojku. Navíc druhé časy vesměs bývají lepší, než ty první. Ovšem diference 7 s, 11,5 s, 6,5 s a 8 s u lidí, které z různých akcí znám a vím, jak vyrovnané časy jezdí, se to nestává. Podotýkám, že jsem si na trati nevšiml, že by se někdo divoce točil.

Neříkám, že to tak skutečně je, ale časomíra patrně občas zazlobí a je nepříjemné, když je třeba nejen dobře zajet, ale také spoléhat, že nedostaneš černého petra nebo naopak pár sekund do plusu. :-O
18. 7. 2013 14:57
Re: Čas
To bych moc rád, bohužel letos mám s mazdou najeto tak 200 km :-( . není čas, pořídil jsem ještě další auto a testovací auta se projet prostě musí. Tak snad v srpnu...
18. 7. 2013 14:43
gratulace
Mr Jungmann to s tim umi, rozdil tridy oproti ostatnim. Jen mi mezi jezdci chybi Janda, ten taky umi.