Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

McLaren MP4-12C GT3: Premiéra v Silverstone (video)

David Bureš
Diskuze (0)
Nový stroj McLarenu bude v šampionátu GT3 startovat od příštího roku. Vedle týmu McLaren GT si jej budou moci pořídit i soukromé stáje.

Automobilka McLaren představila na anglickém okruhu v Silverstone závodní verzi svého osmiválcového modelu MP4-12C. McLaren MP4-12C GT3 je určen pro šampionát GT3, ve kterém bude tento stroj startovat od příštího roku.

Automobil byl stavěn společností McLaren GT, ve které pracují zaměstnanci firmy McLaren Group a závodní stáje CRS Racing. První virtuální testy probíhaly na simulátoru McLaren v technologickém centru automobilky ve Wokingu, až poté následovaly reálné testy na testovací trati MIRA a závodním okruhu Silverstone. V březnu a dubnu ještě MP4-12C GT3 zavítá v rámci testování na několik okruhů napříč Evropou.

Za volant vozu se během testování posadil ředitel projektu McLaren GT Andrew Kirkaldy a vrchní testovací jezdec automobilky McLaren Chris Goodwin. Během závodů se však do kokpitu posadí šestadvacetiletý Portugalec Álvaro Parente. Toho ve stáji McLaren GT do konce léta doplní dalších šest jezdců. S automobilem však budou moci závodit i piloti soukromých stájí.

Závodní MP4-12C GT3 bude pohánět stejná 3,8litrová jednotka V8 twin-turbo jako v případě sériového baby-McLarenu, jen bude vyladěna pro závodní účely.

Sériový vůz pohání výkonové maximum 441 kW (600 k) při 7000 min-1. Novinkou se stane nově vyvinutá závodní převodovka Ricardo, která nahradí sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku Graziano ze sériového vozu.

Automobil dostal upravené šasi, protože regule GT3 neumožňují použití aktivního podvozku ze sériového provedení. Brzdové kotouče obstará společnost Akebono, která brzdové systémy dodává i pro stáj McLaren ve formuli 1, Bosch Motorsport pak upraví systém ABS.

Závodní verze se rovněž liší několika aerodynamickými prvky, upravenými podle regulí šampionátu GT3. MP4-12C GT3 dostalo přední nárazník s novýmlízátkem, upravený difusor, zadní nárazník s chladicími otvory a nové zadní přítlačné křídlo. Karoserie je asi o 10 cm širší než u sériového automobilu.

McLaren se vrátí k okruhovým závodům cestovních vozů po 12 letech. MP4-12C GT3 se stane duchovním nástupcem McLarenu F1 GTR, který se může pochlubit mimo jiné vítězstvím v Le Mans 1995. McLaren F1 GTR byl tehdy pilotován J. J. Lehtem, Yannickem Dalmasem a Masanorim Sekiyou.

David Bureš
Diskuze (0)