Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes AMG A 45 S a CLA 45 S: Díky nejvýkonnějšímu čtyřválci světa nabídnou 421 koní

Ondřej Mára
Diskuze (44)

Zhruba před měsícem se Mercedes pochlubil nejvýkonnějším 2.0 litrovým čtyřválcem světa, který dnes konečně prezentuje pod kapotou nových modelů A 45 a CLA 45. A to včetně nejostřejších variant s označením „S.“

Mercedes-AMG nás na premiéru nového ostrého hatchbacku lákal prakticky již od konce minulého roku, na oficiální odhalení jsme si však museli počkat až do právě probíhajícího Festivalu rychlosti v Goodwoodu. Kromě očekávaného Ačka zde však automobilka prezentovala i elegantnější CLA a nejostřejší variantu obou modelů s označením „S.“

Začněme ale tradičně od designu, který už na první pohled dává tušit, s kým mýte tu čest. V přední části zaujme maska chladiče s dvanácti vertikálními pruhy, pod kterou je agresivně tvarovaný nárazník s aerodynamickými prvky. Na bocích vynikají především výrazně vytažené blatníky a zadní části dominuje nárazník s čtyřmi koncovkami výfuku a výrazným difuzérem. Hatchback výrazné dostal křídlo na pátých dveřích, zatímco sedan dostal decentnější hranu na víko kufru. V každém případě je hned na první pohled vidět, že nové varianty 45 jsou oproti starším 35 podstatně agresivnější.

Vzhledu se však týkají i kola, která se liší v závislosti na zvolené variantě. Zákazníci, kteří se rozhodnou pro standardní model A45 nebo CLA45, dostanou standardně 18-palcové hliníkové disky. Pokud si ale vyberou ostřejší variantu „S,“ automaticky dostanou sadu 19-palcových hliníkových kol. Základní modely také dostanou šedě lakované třmeny brzd s bílým nápisem AMG, zatímco výkonnější S dostane větší kotouče a červené třmeny s černým nápisem AMG.

A tím se pomalu dostáváme k tomu nejlepšímu, čímž je samozřejmě motor. Nejvýkonnější 2.0 litrový čtyřválec na světě, který dostal interní označení M139, je dostupný ve dvou výkonnostních variantách. Základní modely 45 dostanou motor naladěný na 285 kW (387 k) s točivým momentem 480 Nm, zatímco nejvýkonnější verze 45 S dostane 310 kW (421 k) s točivým momentem 500 Nm.

Video se připravuje ...

Základní A45 zvládne akceleraci z 0 na 100 km/h za rovné 4 sekundy, zatímco většímu a těžšímu CLA45 to trvá o 0,1 sekundy déle. Maximální rychlost základní motorizace je omezena na 250 km/h, ovšem s volitelným balíčkem AMG Driver Package se omezovač posune až na 270 km/h.

Výkonnější A45 S zrychlí z 0 na 100 km/h za 3,9 sekundy, zatímco CLA je opět o 0,1 sekundy pomalejší a stopky se zastaví na rovných 4 sekundách. Maximální rychlost je však automaticky omezena rovnou na 270 km/h.

Obě motorizace jsou dostupné pouze v kombinaci s automatickou dvoujspojkovou osmistupňovou převodovkou a pohonem všech kol 4Matic+. Milovníci jízdy bokem však nemusejí zoufat, i tohle AMG totiž nabídne tzv. „Drift Mode.“ U základních modelů 45 si za něj sice zákazníci budou muset připlatit v rámci balíčku AMG Dynamic Plus, u výkonnějších variant S je však standardem. Pro jeho aktivaci pak stačí přepnout vůz do režimu Race, vypnout ESP a přepnout na manuální řazení.

Aby však technici zajistili dostatečnou tuhost a perfektní ovladatelnost, museli celé šasi dodatečně vyztužit. Torzní tuhost přední části zvyšuje například lehký hliníkový plát, který je umístěný pod motorem.  Nechybí však ani rozpěra mezi předními tlumiči a diagonální výztuhy v přední a zadní části automobilu.

Zahájení výroby modelů Mercedes-AMG A45 a CLA45 se očekává před koncem tohoto roku.

Ondřej Mára
Diskuze (44)

Doporučujeme

Avatar - mrha
7. 7. 2019 12:03
Re: ACZ fakt nikdy nezklame
Ano, máš pravdu a potvrzuješ, že Mercedes nyní už nelže ;-) . Že motor M 139 se 416 hp a 369 lb-ft je opravdu nejvýkonnější 4 válec v seriové produkci. A že ani Evolution VIII se 411 PS a 355 lb⋅ft na něj nemá :).
7. 7. 2019 10:20
Analogové přístroje ??
Mám rád Mercedesy, ale současné cockpity s falešnými analogovými přístroji toto jinak velmi kvalitní auto dehonestují ;-\
Avatar - Machýrek
7. 7. 2019 07:38
Grill
Panamericana grill je boží. To se MB fakt povedlo. Se pak nedivim, že u BMW vymejšlej svítící ledviny.
Avatar - Machýrek
7. 7. 2019 07:35
Re: pěkné nářadí
Preferuji oboje, když to jede jak z praku a dela to bordel, coz by tady melo byt v poradku.
Avatar - white label
7. 7. 2019 02:55
Re: Uau
Nemám pětiválec, ani neplivu na auta jen pro počet válců jejich motoru.