Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz GLA: Sériová výroba kompaktního SUV byla zahájena

David Bureš
Diskuze (0)
GLA je čtvrtým členem rodiny kompaktních Mercedesů. V plánech je ještě kombi CLA Shooting Brake.

Automobilka Mercedes-Benz zahájila ve své továrně Rastatt na jihozápadě Německa výrobu modelu GLA. Kompaktní SUV debutovalo na zářijovém autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem, první kusy se na českém trhu objeví v průběhu března příštího roku.

GLA kombinuje prvky SUV a kompaktních automobilů, přičemž šéf Mercedesu Dieter Zetsche připomíná, že obě kategorie jsou mezi zákazníky velice oblíbené. GLA tak má pomoci Mercedesu stát se opět největší prémiovou automobilkou světa.

Základem automobilu je platforma MFA s pohonem předních kol určená pro kompaktní vozy. Vozy na této platformě sdílejí až 70 procent svých dílů.

GLA se vyrábí v Rastattu po boku svých technicky spřízněných sourozenců se stejnou platformou – hatchbackem třídy A a MPV třídy B. Čtvrtý člen rodiny kompaktních Mercedesů – sedan CLA – se vyrábí v maďarském městě Kecskemét, kde se rovněž vyrábí třída B. Třída A od srpna vzniká také ve Finsku, u firmy Valmet Automotive. Samotné GLA se pak bude vyrábět ještě v Brazílii a Číně, v nejlidnatější zemi světa bude montováno i CLA.

Díky GLA má Mercedes nyní nejširší nabídku terénních aut mezi prémiovými značkami. Stuttgartští aktuálně vyrábějí čtyři SUV – GLA, GLK, ML, GL – a offroad třídy G. Zatímco drsné géčko připodobňuje šéf Mercedesu k poctivým botám horských turistů, GLA má být spíše trekkingovou botou.

Konkurenční BMW nabízí čtyři SUV (X1, X3, X5 a X6), Audi pouze tři (Q3, Q5 a Q7). Oba soupeři ale chtějí svoji ztrátu dohnat – Audi potvrdilo model Q1, přičemž se spekuluje o modelech Q6 a Q8. BMW zase pro příští rok chystá model X4 a zvažuje výrobu luxusního SUV X7.

David Bureš
Diskuze (0)