Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz R nekončí, produkce se přesunula k AM General

David Bureš
Diskuze (11)
Americká společnost AM General se v minulosti starala o výrobu Hummeru H1, odvozeného od armádního speciálu HMMWV.

Mercedes-Benz R nepatří mezi úspěšné automobily, výrobce jej postupně stáhnul z většiny trhů, nyní se prodává už jen v Číně. Výroba tohoto luxusního crossoveru však zatím nekončí, jen se produkce přesunula z Alabamy do Indiany.

Montáž třídy R má nově na starosti AM General. Firma založená v roce 1971 se v minulosti nejvíce proslavila armádním speciálem HMMWV, od něhož byl odvozen i sériový offroad Hummer H1. Podle generálního ředitele amerického zastoupení Mercedesu Jasona Hoffa Am General zajistí vysokou úroveň výrobní kvality, která je pro stuttgartskou značku nezbytná.

Přesun výroby má být výhodný jak pro Mercedes-Benz, tak pro AM General. Automobilka s trojcípou hvězdou ve znaku tím uvolní kapacitu svého závodu Mishawaka v Indianě, díky čemuž bude moci vzrůst výroba nových SUV GLS, GLE a GLE kupé.

Pro americkou firmu je to zase součást jejích plánů na oživení. Po konci produkce Hummerů H1 a H2 společnost v oblasti sériových automobilů spíše strádala. V minulých letech AM General třeba montovalo elektrickou dodávku Ford Transit Connect Electric, kterou navrhla společnost Azure Dynamics.

AM General je vlastně zachránce třídy R. Mercedes-Benz dal v minulosti najevo, že pokud nenajde výrobního partnera, tak výrobu tohoto luxusního crossoveru ukončí. R-Klasse je na trhu od roku 2005, kvůli nízkým prodejním číslům se však auto postupně stahovalo z jednotlivých trhů. V roce 2012 se tento crossover přestal prodávat v USA, což byl trh, na který byla třída R primárně zacílena.

V tuto chvíli není jasné, jak dlouho se erko ještě ve výrobě udrží. Původní plány počítaly s tím, že produkce bude definitivně ukončena letos, s tím, že nepřímým nástupcem vozu se má stát luxusně pojatá osobní dodávka V-Klasse. Písmeno R by však v nabídce Mercedesu mohlo zůstat i nadále, do budoucna by tento název mohl nést automobil, který bude mít blíže SUV než dnešní crossover.

David Bureš
Diskuze (11)
Avatar - guze
13. 8. 2015 15:51
Re: ?
Tak tak, to pohodli pri cestovani (mam zkusenost jen s Rkem na vzduchu) je hodne paradni a i kdyz na to nevypada, projel sem s nim i hodne spatny polnacky, velkej univerzál :-)
13. 8. 2015 09:35
Re: ?
Je to praktické, na nic si to nehraje, pohledné MPV. Že jim v současnosti moc nejde karta je věc jiná.
Avatar - Dinar
13. 8. 2015 08:13
Re: ?
Ošklivá? Líbí/nelíbí je jedna věc, tohle auto ale má nějaký design, myšlenku, specifickou základní linku, je to své a přesto mercedes. Něco podobně dobrého se podařilo MB ještě s CLS, za to ta dnešní modelová řada se základní designovou linkou ve tvaru bochníku, to je skutečná Čína, resp. taková globální UHO.
13. 8. 2015 04:43
Re: ?
:yes: ;-)
13. 8. 2015 04:43
Re: ?
Moje nejoblíbenější rodinný auto. Výborná koncepce, v longu prostor na vše, příjemný chování na silnici (až na řízení s převodem takovým, že si zamotáš ruce na každým KO).