Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Sprinter: Nová generace i na elektřinu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Čistě elektrický pohon se v poměrně blízké budoucnosti v nabídce značky Mercedes-Benz nevyhne ani modelové řadě Sprinter.

Mercedes-Benz patří k automobilkám, které věnují stále větší pozornost alternativním pohonným systémům nejen u svých osobních vozů, ale i u užitkových modelů. Zde je jeho nejnovějším příspěvkem koncept distribučního nákladního automobilu Mercedes-Benz Urban eTruck a nelze zapomenout na dodávkový model Vito E-Cell.

Ten byl představen v roce 2010 s elektromotorem o výkonu 60 kW a vodou chlazenými lithium-iontovými bateriemi s nominálním napětím 360 V a kapacitou 36 kWh, s nimiž se jeho dojezd na jedno nabití podle výrobce pohyboval okolo 130 km.

V souvislosti s letošním zahájením výstavby zcela nového závodu značky v Charlestonu v Jižní Karolíně, z nějž budou vyjíždět Sprintery nové generace určené pro severoamerický trh, zveřejnil web Trucks informace o příchodu jeho čistě elektřinou poháněné verze do konce tohoto desetiletí.

Podle slov Volkera Mornhinwega, ředitele divize Mercedes-Benz Vans, se poptávka po lehkých užitkových vozidlech s elektrickým pohonem zvětšuje. Jedním z hlavních důvodů jsou prakticky po celém světě stále přísnější emisní a hlukové normy pro vjezd do center větších měst, které v dané lokalitě mohou nejlépe splňovat právě elektromobily.

Mercedes-Benz Sprinter nové generace poháněný elektřinou může být podle neoficiálních informací představen v průběhu roku 2018 a očekává se, že s lithium-iontovými bateriemi bude mít dojezd na jedno nabití okolo 200 km.

Prvními zákazníky s velkými flotilami vozidel, kteří o tento model projevují zájem jsou údajně Deutsche Post a dalšími mohou být UPS a Federal Express.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
8. 8. 2016 07:12
Re: Zajímavé je, jak se vše reguluje
Ale že ti stihnou doručit zásilku z eshopu do druhého dne už asi tolik nevadí, že ?
Avatar - KANKUNEN
8. 8. 2016 06:50
Zajímavé je, jak se vše reguluje
a firemní dodávky jezdí po dálnici rychleji než osobáky. Omezovač na 130 a čau. Nemusí jezdit na plný plyn za 15 litrů.
Avatar - Googlit
7. 8. 2016 21:31
Re: Tak tohle mi scházelo
Jako kéž by, ale mám strach že nějakou tu zásilkovou službu napadnou super-kondenzátory a vlastní síť nabíječek a kurýři budou namydlení ještě dřív než předtím.
7. 8. 2016 20:01
Re: Tak tohle mi scházelo
Naopak, pojedou jak s hnojem (nebo jak s elektrikou :-) ) aby nemuseli v půlce rozvozu ještě nabíjet
Avatar - Googlit
7. 8. 2016 19:13
Tak tohle mi scházelo
Tihle doručovatelé jsou největší magoři na cestách a není se čemu divit - domů z práce můžou jít "až mají rozvezeno". Dejte jim do ruky elektro-dodávky a budou kolem nás lítat ještě rychleji.