Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini Countryman prošel faceliftem. Poznáte to hlavně uvnitř

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Druhá generace modelu Countryman se dočkala jemné omlazovací procedury. Pokud se vám ten současný líbil, spokojeni budete i nadále.

Koncept crossoveru Mini se představil již v roce 2008 na pařížském autosalonu. O dva roky později zamířila jeho první generace do produkce a na trhu vydržela šest let. Závěrem roku 2016 se představila generace druhá, jež se začala prodávat o pár měsíců později. A právě teď přišel dle BMW Group ideální čas na její omlazení.

Ale nebojte, pokud se vám současný Countryman líbil, facelift na tom nic nezmění, změny jsou totiž vskutku decentní. Přepracované jsou přední světlomety, které nově již ve standardu dostávají plně diodovou technologii. Pozměněná je rovněž maska chladiče, přibylo několik nových vzhledů kol a také světelná technika vzadu je jiná. Bude to chtít zkoumat opravdu pečlivě, abyste facelift od předchůdce rozeznali.

Snad o něco snadněji to půjde v interiéru. Kabina totiž dostává nový digitální přístrojový štít s pětipalcovou obrazovkou. Že už jej znáte? Pravda, už před časem se tohle řešení objevilo ve vozech Mini John Cooper Works GP a elektromobilu Mini Cooper SE.

Technika Countrymanu zůstává i po faceliftu beze změn. Základ tvoří tříválcová patnáctistovka, pro náročnější je připraven dvoulitrový čtyřválec, jenž v nejsportovnější verzi John Cooper Works umí přes 300 koní. Zatímco pod označením Cooper SE se ukrývá čistý elektromobil, Cooper SE Countryman je plug-in hybrid. Ani jeho technika se nemění, pod kapotou se kombinuje patnáctistovka s elektromotorem a baterií o kapacitě 7,6 kWh.

Zklamaní tak zůstanou jen ti, kteří si od faceliftu slibovali návrat manuální převodovky. Mini oficiálně potvrdilo, že pro nízký zájem s návratem manuálního šestikvaltu nepočítá. Zajímavé je, že Countryman nabízí celou plejádu automatů - sedmistupňovou dvouspojku pro vozy Cooper a Cooper S, šestistupňový automat v plug-in hybridním SE a osmistupňový automat pro varianty s pohonem všech kol.

Mini zatím neprozradilo oficiální české ceny, víme ale, že přepracovaný crossover by se měl na jednotlivých showroomech objevit v pozdější fázi letošního léta.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme