Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini má novou limitku, edice Anniversary slaví 60 let spolupráce s rodinou Cooperů

Ondřej Mára
Diskuze (0)

V rámci oslav vznikne limitovaná edice 740 kusů modelu Mini Cooper, Mini Cooper S a Mini John Cooper Works.

John Cooper, od jehož narození letos uplynulo 98 let, byl úspěšným konstruktérem závodních vozů formule 1, většina z nás si však dnes jeho jméno spojuje především se značkou Mini. Právě Cooper totiž spatřoval ve vozech Mini obrovský potenciál, který se mu podařilo přetavit v řadu soutěžních úspěchů a zrod ikonického sportovního vozu.

První Mini Cooper byl na trh uveden v září roku 1961 a spojení slavné značky a jména rodiny Cooperů funguje skvěle dodnes. I proto se automobilka rozhodla, že si šedesát let úspěšné spolupráce zaslouží speciální limitovanou edici, věnovanou především Johnu Cooperovi.

Mini Anniversary Edition vznikne v počtu 740 kusů, určených pro všechny světové trhy, a dostupná bude výhradně pro třídveřové modely Mini Cooper, Mini Cooper S a Mini John Cooper Works. Počet vyrobených kusů se přitom odvíjí od startovního 74, které nesl klasický Mini Cooper při svém prvním úspěšném vystoupení na závodní trati.

Jedním z poznávacích znamení vozů limitované edice bude už lak, standardně v zelené metalíze British Racing Green, který odkazuje na rané závodní vozy Mini Cooper. Alternativně však bude k dispozici i černá Midnight Black a pro vůz Mini JCW ještě zelená Rebel Green. Všechny vozy ale dostanou bílou střechu, kryty zrcátek, kliky dveří nebo bílé rámečky světel.

Kapotu každého vozu navíc zdobí bílé závodní pruhy a číslovka 74, umístěná i na dveřích, opět dokazující na první úspěšný závodní vůz Mini Cooper. V masce a na předním blatníku si můžeme všimnout ještě červených linek, zbytek dekorů karoserie je ale lakován leskle černou barvou.

Výbava edice Mini Anniversary by měla kombinovat obsah výbavy JCW s exkluzivními prvky, které mají umocnit sportovní charakter a zdůraznit historický odkaz. Podvozek tak dostal elektronicky řízené tlumiče, v podbězích jsou 18“ dvoubarevná kola JCW a nechybí loga s nápisem Cooper.

Interiér obsahuje například sportovní sedadla JCW čalouněná kombinací látky Dinamica a kůže, sportovní volant čalouněný kůží Nappa, černě čalouněný strop, pedály z ušlechtilé oceli nebo obložení Piano Black. Na straně řidiče jsou navíc v interiéru podpisy Johna, Mikea a Charlieho Cooperových.

Exkluzivitu každého vozu pak podtrhuje emblém na vnitřní straně rámu dveří řidiče s podpisem Johna Coopera, ručně psanou informací „1 of 740“ a nápisem „60 YEARS OF MINI COOPER – THE UNEXPECTED UNDERDOG“.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme