Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Modeláři postavili repliku nejznámější továrny Fiatu i s dráhou na střeše

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Stavebnice za více než pět milionů korun dokonale napodobuje výkladní skříň Fiatu. Modelovaná nemovitost má dokonce i věrný interiér a charakteristickou dráhu na střeše.

V roce 1922 byla dostavěna ikonická továrna Lingotto, která se skládala z dvojice propojených budov, odkud vyjížděly nové Fiaty rovnou na testovací dráhu. Zkušební polygon co nejblíže pásu není nic neobvyklého, což zdaleka nelze tvrdit o turínském provedení umístěném nad hlavami dělníků. Okruh prověřující kvalitu montovaných aut byl situován na střeše nemovitosti proměněné na ubytovací, vzdělávací a kulturní adresu.

Výkladní skříň výroby Fiatu byla uzavřena v roce 1982, následovala rekonstrukce a přestavba na komerční prostory pod taktovkou architekta Renza Piana. Zhruba kilometrová dráha s klopenými zatáčkami na střeše zůstala, ale výskyt vozidel probíhá pouze během výjimečných marketingových akcí. Připomínku komplexu včetně možnosti závodění na střeše nabízí firma Slot Mods Raceways prostřednictvím důkladně detailní autodráhy v měřítku 1 : 32.

Důkazem propracovanosti stavebnice je více než dvouletá doba realizace. Jednotlivé části byly formovány na míru vydařenému výsledku. Přesný vzhled pramení z nastudování dobových fotografií a videozáznamů, tvůrci z USA dodrželi vnější i vnitřní dispozice v co nejvěrnější podobě vůči originálu z ulice Via Nizza.

Po hodinách zkoumání architektonických prvků nejznámější továrny Fiatu byl styl převeden do malé repliky slepené z tisíců dílků. Umělecké dílo obsahuje 500 autíček Fiat, z nichž 100 může závodit na střešní elektrické autodráze a zbytek funguje jako kulisa scény uvnitř zmenšené budovy plné dokonce ručně malovaných lidí. Kromě zaměstnanců či zákazníků se podařilo fantasticky napodobit kanceláře, otáčecí piedestaly, výstavní expozice, výmalbu i plakáty nebo obrazy na zdech.

Zakladatel Slot Car Mods jménem David Beattie oslovil sběratele aut značky Fiat, který koupil hmatatelnou vzpomínku na historickou výrobu včetně testování v jednom turínském komplexu. Připomínka v menším měřítku stála zhruba 225 tisíc dolarů, tvrdí Beattie, což je ekvivalent 5,2 milionu Kč.

Vzhledem k úspěchu italského příkladu se zvažuje výroba další repliky, není vyloučena opět precizní napodobenina továrny Ford Piquette Ave z Michiganu, kde by auta převážel nákladní vláček.

Video se připravuje ...

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Doporučujeme