Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mrkněte na nejzajímavější zvláštní pásová vozidla armády ČR

Mirek Mazal
Diskuze (4)

Armáda používá desítky pásových speciálů, do kategorie zvláštních vozidel patří jednotky z nich. Pojďme se podívat na výběr těch nejzajímavějších exemplářů.  

Ministerstvo obrany České republiky funguje jako stěžejní orgán státní správy na úseku obrany země. Ústřední demokratická instituce oficiálně stanoví druhy a kategorie nasazených armádních vozidel, podle platného zákona se o převoz maskovaných žoldáků starají vojenská bojová vozidla, vojenská zabezpečovací vozidla, vojenské pracovní stroje a vojenská zvláštní vozidla. Vyhláška č. 100/2018 Sb. definuje poslední jmenovanou zvláštní kategorii vozovým parkem, který je „vyrobený a určený k výcviku a k plnění záchranářských, diagnostických, ženijních nebo speciálních úkolů ozbrojených sil“.  

Sekci zvláštních vozů můžeme dodatečně dělit na kolové a pásové modely, přičemž na čtyřech a více kolech se do služby hlásí například univerzální nakladač UNC, stříkačka T 815 CAS 32, mechanizační prostředek MEPR 86 nebo malotraktor T-4 K 14. Jistě pěkná zásoba zábavných strojů, ale mnohem zajímavější je pásová technika, kterou člověk nepotkává na cestách každý den, respektive vůbec.

OZ-90

Zdravotnický kříž na boku prozrazuje zaměření obojživelného pásáku. Bojové položky OZ-90 ustoupily naložení zdravotnických pomůcek. Vestavěná lehátka a sedačky jsou přizpůsobené převozu raněných. Absence výzbroje vytvořila místo pro velitele, řidiče a lékaře či zdravotníka opatrující dva ležící a čtyři sedící pacienty. Maximálně devět dospělých se do bezpečí dostane nejvyšší rychlostí 65 km/h po silnici, vodou lze plout vpřed tempem 7,3 km/h.

Pohonná jednotka UTD-20 o výkonu 220 kW (299 dieselových koní) při 2 600 ot./min je zabudovaná do podvozkové platformy OT-90. Vidlicový šestiválec je napojen na mechanickou synchronizovanou převodovku. Místo střelecké věže a zbraňových systémů přibyly pomůcky určené primárně k bezpečné přepravě lidí a jejich případnému ošetření na místě činu.

 

OT-90 AMB-S

Zachránce číslo 2 hledá, vyzvedává a odváží kudykoliv zdravotně indisponované vojáky. Pásová ambulance zvládá plavbu i nehostinný terén na souši, dojede si až pro osm sedících bojovníků, v lůžkové úpravě se vejdou čtyři ležící oběti války. Kromě základního vybavení se v krizi hodí konstrukce zavěšení a nakládání nosítek, odklápěcí stolek s umyvadlem anebo schránky a vaky na zdravotnický materiál.  

OT-90 AMB-S burácí stejným motorem jako OZ-90 – dieselové hnací ústrojí USD-20 má tedy obsah 15,9 litru, výkon 299 koní (220 kW) a 980 Nm. O přenos energie na pásy se stará opět ruční řazení rychlostních stupňů 5+1. Neozbrojené vozidlo na pevném podkladu může ujet nebezpečí maximální rychlostí 65 km/h, přes řeku se úprk sníží na 7 km/h.

Komplet BOŽENA 5

Samojízdný odminovací kolos je ovládaný dálkově, a tudíž nepotřebuje živou obsluhu přítomnou na palubě. Dvanáctitunový komplet čistí bitevní pole od zakopaných nástrah protivníka, nejdůležitějším modulem je rotační odminovací zařízení připevněné vepředu. Lišta s hroty a řetězy odolá devíti kilogramům TNT, roztočený systém slouží také k likvidaci menšího porostu. Zhruba 4 900 metrů čtverečných do hloubky 35 milimetrů může být vyčištěno za hodinu průměrné práce v lehkém terénu porostlého střední vegetací.

Pomalu pojízdnou BOŽENU 5 chrání čelní pancéřový štít napojený na kovový kryt. Konstrukce v útrobách skrývá naftový přeplňovaný osmiválec T3C-928-81 o objemu 12,7 litru. Výkon dosahuje hodnoty 270 kW (367 koní) při 1 800 ot./min a 1 850 Nm po dosažení 1 000 ot./min. Průměrná spotřeba paliva se pohybuje v rozmezí 43 až 59 litrů za hodinu činnosti.

Předchozí dva zvláštní modely figurují převážně v českých, slovenských, případně syrských barvách, zato nejtěžší náklad ze všech je převážen na přívěsu ženijními oddíly Kanady, Iráku, Libanonu, Polska, Thajska, Afghánistánu nebo vzdálené Chile.

Mirek Mazal
Diskuze (4)

Doporučujeme

11. 5. 2020 12:49
Pravopis
Jo a mimochodem, Armáda ČR se píše s velkým A. Tak si to opravte.
11. 5. 2020 07:07
Přesně.
Zase blábol rádoby novináře. Na boku nápis Tran Hospital. To jsem nevěděl že patří pod AČR.
10. 5. 2020 19:53
Přesně.
Zase blábol rádoby novináře. Na boku nápis Tran Hospital. To jsem nevěděl že patří pod AČR.
10. 5. 2020 19:13
Nepatri ACR
Sorry jako, ale ten zlutej nepatri ACR