Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Musk vyhlásil soutěž v tunelování, cílem je porazit šneka

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Jeden z mnoha projektů Elona Muska se zřejmě rozhodl najít inovativní řešení a nadějné pracovníky prostřednictvím další neobvyklé soutěže.

Elon Musk stojí v čele několika působivých projektů, jako je elektrická automobilka Tesla a vesmírná společnost SpaceX. Možná méně populární, avšak neméně ambiciózní, je však i jeho společnost Boring Company, jejímž cílem by mělo být vytvoření podzemních tunelů pro zklidnění dopravy na povrchu.

Společnost v minulosti představila několik zajímavých vizí, jak by si přesun dopravy pod zem představovala. V současnosti se však omezuje na ražení zkušebních tunelů, což je ale pořád poměrně zdlouhavá a náročná činnost.

Společnost se proto rozhodla vyhlásit soutěž, ve které budou mít zúčastněné týmy prosté zadání: porazit rychlost šneka. A i když to může znít poměrně snadno, ve světě ražení tunelů se jedná o celkem náročný úkol. Na svých stránkách společnost k soutěži uvedla:

Tato soutěž vyzývá týmy k představení řešení pro tunelování a zodpovězení otázky ‚Dokážete porazit šneka?‘. Boring Company chce vzbudit zájem u všech (studenti, společnosti, nadšenci, atd.) z celého světa, aby navrhli, postavili a závodili s vlastním tunelovacím řešení v The Boring Company Dig-a-Factory během první Not-a-Boring Competition na jaře 2021.

Konkrétním zadáním pro týmy by mělo být vyražení 30 metrů dlouhého tunelu, jehož průřezová plocha bude mít 0,2 metru čtverečního. V podstatě by se tak mělo jedno o tunel s průměrem 0,5 metru.

Během samotné soutěže se pak budou hodnotit tři kritéria: 1. Rychlost budování tunelu, 2. Nejrychleji zhotovený tunel a jeho jízdní povrch (který bude otestován dálkové ovládaným autíčkem Tesla, a 3. Nejpřesnější navigační systém – tedy jak moc se realizace tunel vzdálí od plánované trasy.

Pro společnosti Elona Muska nejsou podobné soutěže v podstatě ničím novým. Jak dodává web Electrek, který upozornil na soutěž Boring Company, v minulosti již podobnou soutěž uspořádaly i společnosti Tesla a SpaceX. Obě společnosti přitom soutěž využily v podstatě jako náborovou kampaň na nové zaměstnance, kteří přinášejí inovativní řešení.

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Doporučujeme

9. 7. 2020 14:59
Co ten hyperloop?
Jestli to bude stejný fail jako ten studentský hyperloop, kdy vyhrálo jediné auto, které bylo vystřeleno a dojelo jen díky tomu že nebrzdilo, tak bych se nebál tam přihlásit se svými černobylskými horníky.
Avatar - WinDiesel
8. 7. 2020 18:24
Re: Soutěž v TUNELOVANI jsme už dávno vyhráli !!!
Muskovi to ale nikdo neřekl že je soutěž zbytečná.