Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MV Agusta zahájila sériovou výrobu nové generace čtyřválců

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

MV Agusta spustila produkci modelu Brutale s novou generací litrového řadového čtyřválce a při té příležitosti lehce poodhalila své výrobní prostory.

MV Agusta začátkem loňského roku potvrdila, že pracuje na vývoji nové generace svého litrového čtyřválce a hodlá jej do konce roku 2018 představit spolu s novou generací modelové řady Brutale. Premiéra ohlášené novinky se skutečně odehrála na EICMA 2018 a zcela nový model MV Agusta Brutale 1000 Series Oro byl čtenáři italského magazínu Motociclismo zvolen za nejkrásnější motocykl tohoto motosalonu.

Na zahájení výroby tohoto nádherného stroje jsme si však museli počkat až do začátku srpna roku 2019. MV Agusta nejprve s velkým podílem ruční práce produkuje úvodní limitovanou edici Brutale 1000 Serie Oro, kterou má tvořit 300 motocyklů. Na ní pak naváže produkce méně exkluzívního standardního provedení modelu Brutale 1000 a dalších odvozených verzí.

MV Agusta Brutale 1000 Serie Oro rozhodně zaujme svým designem a samozřejmě i svou technikou v čele s novou pohonnou jednotkou. Řadový čtyřválec přímo navazuje na svého předchůdce, ale liší se od něj přepracovanými spalovacími prostory, titanovými ventily, provedením vačkových i klikové hřídele a zcela novým řešením mazaní s olejem odděleným od pohyblivých částí. Zcela nový je samozřejmě i výfukový systém se čtyřmi samostatnými koncovkami.

Motor v modelu Brutale 1000 Serie Oro má v provedení schváleném pro běžný silniční provoz disponovat nejvyšším výkonem 153 kW (208 k). Při použití sportovní sady, jejíž součásti je odlišná řídící jednotka a výfukový systém SC Project se výkon zvyšuje na 156 kW (212 k).

S ohledem na výkony motoru není žádným překvapením použití špičkových komponentů podvozku v čele s přední upside-down vidlicí Öhlins NIX EC a zadním tlumičem Öhlins TTX36. Brzdový systém kombinuje komponenty značky Brembo s ABS Bosch. Samozřejmostí je zde armáda asistenčních systémů, z nichž lze zmínit osmistupňovou kontrolu trakce, ovládání Ride-by-wire se čtyřmi palivovými mapami nebo Quick Shifter, umožňující řazení bez spojky.

MV Agusta při zahájení výroby modelu Brutale 1000 Serie Oro vedle připomenutí jeho předností a skutečnosti, že je jeho produkce omezena na 300 exemplářů, uvedla, že první z těchto motocyklů budou jejich majitelům dodány v říjnu 2019.

Zdroj: MV AGUSTA Motor S.p.A

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme