Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mýto na německých dálnicích pro osobní auta? Šéf SPD Schulz je proti!

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Pokud se šéf německé sociální demokracie Martin Schulz stane kancléřem, nezavede poplatky pro osobní auta na německých dálnicích.

Řekl to v předvolební televizní debatě se šéfkou německé vlády Angelou Merkelovou. Ta je nadále pro zavedení mýtného. Dálniční poplatky pro osobní auta schválil německý parlament teprve letos v březnu, vybírat by se měly od roku 2019.

Sociální demokracie, která vládne v koalici s konzervativní unií CDU/CSU, přitom pro zavedení poplatků hlasovala. Schulz je ale nyní přesvědčen o tom, že se projekt nemusí vůbec vyplatit. Merkelová trvá na tom, aby se dodržovaly uzavřené dohody.

O tom, že mýtné může být ztrátové, jsou přesvědčeni i někteří němečtí odborníci. Příčinou pochybností je fakt, že dálniční poplatky budou fakticky platit jen zahraniční řidiči. Řidiči aut registrovaných v Německu mýtné sice také zaplatí, posléze se jim ale o zaplacenou částku sníží daň z motorových vozidel. Majitelé nejekologičtějších aut s velmi nízkými emisemi získají dokonce ještě větší úlevu, než kolik zaplatí na poplatcích.

Pro zrušení mýtného pro osobní auta jsou také opoziční strany Zelení a Levice nebo automotoklub ADAC.

Vzhledem k tomu, že má podle dosavadních průzkumů Merkelová velké šance po volbách ve funkci zůstat, nezdá se zatím zrušení mýtného pravděpodobné. Parlamentní volby se v Německu uskuteční 24. září.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)