Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na kambodžské pětistovce je vyobrazen Nissan Juke. Jak se tam dostal?

Mirek Mazal
Diskuze (1)

Národní symboly vystřídal kontroverzní crossover. Není to poprvé, co království vyměnilo charakteristické znaky za automobil.

Měna každé země vystihuje původ, proto v tuzemsku platíme mincemi a bankovkami zobrazující například Karlův most, svatého Václava, Karla IV. nebo Tomáše Garrigua Masaryka. Kambodžské království opustilo vyobrazení národních hrdostí a místo buddhistických symbolů či architektonických klenotů zvolilo vozidlo nápadně podobné Nissanu Juke.

Papírová bankovka v hodnotě 500 rielů – asi tří českých korun – obsahuje obrázek modelu odpovídajícího první generaci vyvýšeného kompaktu. Kontroverzní crossover rozděluje společnost, což je další společný rys s Fiatem Multipla, každopádně japonský vůz z neznámých důvodů reprezentuje papírovou hotovost v jihoasijské monarchii.

Kopie crossoveru je vidět v popředí ilustrované scény zobrazující most Kizuna, který leží ve městě Kampong Cham. Jedná se o úplně první přemostění Mekongu v Kambodži a rovnou zachycené pomocí zahraničního modelu. Použití cizího vozidla není jedinou záhadou, protože v opačném směru projíždí sedan velmi blízký opět dovozové Toyotě Camry. Zbylé automobily nejsou tak dobře identifikovatelné, na rozdíl od krále, královské zbraně a pětihlavého hada na rubu platidla.

Není jasné, jakým způsobem se Juke dostal na kambodžskou pětistovku. Typ F15 je výstižný zásluhou zadních lamp ve tvaru písmene L, jasná je i absence klasické kliky zadních dveří a mezi směrodatná poznávací znamení patří také tvar zkoseného zadního okna dost vysoko nad silnicí. Znak nad kreslenou registrační značkou není rozeznatelný, ačkoliv si neurčený autor dal záležet a perokresbu provedl do detailů.

Neznámý grafik zřejmě obdivoval japonskou produkci a využil možnost zobrazení vozu jakékoliv značky. Juke není první a pravděpodobně ani poslední automobilové zdobení kambodžských peněz. Předchozí verze pětistovky z roku 2004 měla na sobě méně rozpoznatelné vozidlo jedoucí přes stejný most Kizuna. Všímaví diskutující nominovali jako inspiraci Mitsubishi 3000GT, zásluhou podobných prvků někteří hádali Mitsubishi Eclipse nebo Porsche 911.

Kambodžské papírové peníze mohou být zajímavé pro numismatiky zalíbené v autech. Kupní síla bankovkám chybí, naopak tematický design může dohánět sběratelskou hodnotu. Platidlo je k dostání přes aukční portály za pár českých korun i s poštovným.

Mirek Mazal
Diskuze (1)
3. 12. 2022 23:11
Kambodža
Tak Juke na pětistovce je podle mě ještě jedna z těch menších podivností v této zemi :D Ta pětistovka hlavně nemá žádnou hodnotu. Když jsem tam byl, aut tam moc nebylo, buď staré pickupy nebo paradoxně staré Toyoty Priusy - zřejmě s mrtvýma baterkama to bylo bezcenné na jiných trzích? Asfaltové silnice asi tak ve třech ulicích města a v tom všem jsem tam poprvé v životě viděl tehdy nový model Rolls-Royce Cullinan. To asi tak nějak vypovídá o tom jak to tam funguje :D