Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je dnes už zřídka vídaný pick-up od Škody. Levný zrovna není

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Jestli se zrovna poohlížíte po nějakém praktickém, ale současně stylovém a neokoukaném autě, měli bychom jeden návrh. A kupodivu je to škodovka.

Jde ovšem o škůdku klasickou, navíc v poměrně vzácné karosářské verzi, kterou dnes už jen tak neuvidíte.

Na prodej se totiž objevila Škoda 1202 v provedení pick-up. Zatímco celkově se v letech 1961 až 1973 podle dostupných informací vyrobilo zhruba 60 tisíc vozů všech variant tohoto typu, v Kvasinách montovaný pick-up vznikl v pouhých 1783 kusech.

Škoda 1202, pro níž se vžila také přezdívka Stejšn, se dodávala i jako kombík (proto Stejšn, tedy Station Wagon), dodávka, sanitka a pohřební vůz.

Technicky prakticky zaměřená 1202 vycházela z typu Škoda 1200/1201, od kterého převzalo motor a podvozek s centrálním mazáním, řadu dílů ale přebírala i od tehdejší Octavie. Nová a moderněji vyhlížející karoserie byla větší a hlavně širší (1700 mm), takže při zachování rozchodu z 1200/1201 (vpředu 1250 mm, vzadu 1320 mm) byla kola utopena v karoserii.

Prostorný vůz s velkým zavazadlovým prostorem uvezl až 650 kg nákladu, v provedení pick-up dokonce 710 kg. Pick-up, vyráběný v letech 1963 až 1968, měl pochopitelně ve srovnání s dalšími verzemi odlišnou karoserii - stejná byla jen po B-sloupek. Kabinu od nákladového prostoru oddělovala plechová stěna s okénkem. 

Korba měla rovnou ložnou plochu, kterou narušovaly pouze podběhy zadních kol. Přístup k nákladovému prostoru umožňovala dvoudílná dvířka.

Náklad se mohl schovat pod plachtu, pokud byl ale příliš vysoký, ocelové oblouky, které plachtu podpírají, se daly přesunout s plachtou za kabinu, a prostor tak "otevřít".

Exemplář na prodej je z roku 1967 a o jeho pohon se stará dvanáctistovka o výkonu 37 kW. Ta roztáčí zadní kola. Podle prodejce je vůz po "kompletní precizní renovaci". Je fakt, že minimálně na fotkách pick-up vypadá opravdu dobře.

A cena? Levná tahle škodovka opravdu není, k mání je za 650 tisíc korun.

Pro srovnání jsme hledali nějaké další 1202. Našli jsme třeba jednu v méně vzácném provedení kombi (tedy STW), údajně opět po renovaci, za 399.999 Kč.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme