Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je vzácný kabriolet Škoda Rapid. Tahle raritka vznikala v Anglii

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Škoda Rapid s motorem vzadu patří nejznámější klasické modely mladoboleslavské automobilky. Víte ale, že neexistovala jen ve verzi kupé?

Na některých trzích byl vůz k dispozici i jako kabriolet, například ve Velké Británii. Tam si otevřené provedení v 80. letech vymyslel britský importér vozů značky Škoda, který ke spolupráci ještě přizval společnost Ludgate Design & Development (LDD) z Tonbridge v Kentu. Právě u ní se z kupé stávalo kabrio.

V nabídce byla dokonce dvě provedení. Varianta Standard přišla prakticky o celou střechu a zadní okna, místo toho dostala bezpečnostní oblouk spojený s rámem předního okna. A pochopitelně také plátěnou střechu.

U verze Lux zůstaly dveře i rámy oken, zadní okna však byla podstatně zmenšena. Plátěnou střechu v tomto případě zřejmě doplňoval i hardtop. Nechyběla dodatečná výztuha.

V Česku se nedávno objevil na prodej jeden exemplář ve variantě Standard. Vůz poprvé registrovaný v roce 1991 vychází z Rapidu 136, o pohon se tak stará motor v zásadě shodný s jednotkou Škody Favorit - čtyřválec o objemu 1,3 litru poskytující maximální výkon 46 kW. Spojený je s pětistupňovou manuální převodovkou.

Auto má za sebou necelých 41 tisíc kilometrů a podle prodejce je ve velice dobrém stavu. Na drobné nedostatky nás přesto upozornil: jde například o lehkou korozi spodku dveří, které jsou mimochodem vyměněné, a trochu poškozenou plátěnou střechu. Nový majitel však k vozu dostane střechu novou.

Za zmínku pak stojí také částečně nový interiér, který však podobou přesně odpovídá tomu, jaký by měl být. Řízení je britské, tedy vpravo.

Video se připravuje ...

Cenu nabídnout nemůžeme, je totiž na dohodě. Odhadujeme ale, že by se mohla pohybovat okolo milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme