Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na území Ferrari a Lamborghini bylo otevřeno centrum zážitků značky... Porsche!

Mirek Mazal
Diskuze (2)

Nové centrum zábavy od Porsche je strategicky umístěno v těsné blízkosti letiště a jezera, blízkost konkurence je údajně náhoda. Na každý pád v dojezdové vzdálenosti od Česka vznikl další ráj fanoušků automobilismu.

Není tomu dlouho, co automobilka Porsche uspořádala slavnostní otevření multifunkčního areálu Porsche Experience Center (PEC). Nové centrum automobilového řádění od září sídlí v zemi s bohatou motoristickou historií tvořenou ovšem úplně jinými stálicemi automobilové výroby.

Porsche Experience Center Franciacorta je osmým středobodem automobilových neřestí německé značky, která za poslední desetiletí postavila podobná zařízení po celém světě. Ráj fanoušků aut funguje v souladu se základními hodnotami Porsche. Návštěvníky čeká nekonečná zábava i nadstandardní luxus, za branami PEC je vše od závodních okruhů přes kluzné desky po dobré restaurace či stylové kavárny a obchody plné zboží s typicky zlatavým logem historického Württemberska.

Centrum Porsche je pozoruhodné nejen pestrým programem nebo nabídkou služeb, překvapí rovněž adresa. PEC se nachází v provincii Brescia na severu Itálie necelých osm hodin od českých hranic. V dojezdové vzdálenosti tak vznikl další turistický cíl, který doplňuje konkurenční lákadla navždy spojená s italským severem.

Region je pyšný na přítomnost sídel Ferrari a Lamborghini. I když Porsche nevyrábí přímé konkurenty světoznámých italských supersportů, německý areál zážitků se nebezpečně přiblížil do rajónu vzpínajícího se hřebce a rozzuřeného býka. Firmy jsou rivaly v boji o zákazníky, od září podobně soupeří i o turisty.

Severoitalská lokace prý nebyla vybrána kvůli rivalitě, Porsche hájí adresu dobrou pozicí vůči blízkosti letiště a podalpské přírody. Letecky je skutečně možné přicestovat do Bergama a vinice či šesté největší jezero Iseo vážně okouzlí, nicméně špetka přátelského soupeření s konkurenty jistě byla přítomna i mezi důvody postavit návštěvnické centrum právě v Lombardii.

Rozlehlý komplex je rozdělen na dvě hlavní části – padock a zákaznická sekce. Zázemí pro jezdce obsahuje 29 garáží opatřených veškerými standardy profesionálního okruhu. Odtud je možné vyrazit na 2,5 km dlouhou trať plnou technických zatáček. Závodiště doplňuje cvičná plocha s kluzným podkladem vedle prostoru pro nácvik řízení na silně zmáčeném povrchu. Za asfaltovou částí začíná nezpevněné hřiště plné malých skoků, šotolinových úseků a terénních nerovností, připravených ukazovat víceúčelové schopnosti kategorie SUV nejlépe od Porsche.

Vnitřní části pod architektonicky speciálními stavbami jsou přizpůsobené trávení volného času. Restaurace i bary čekají na servírování dobrého jídla a pití, od stolu je přitom vidět na hlavní okruh. Při sledování jízd si mladší ročníky užijí dětskou část PEC vybavenou osmi nejmodernějšími simulátory a elektrickými motokárami. Před odchodem domů mohou zájemci provětrat peněženky v nákupní oblasti plné suvenýrů a zboží Porsche.

Součástí centra o rozloze necelých 60 hektarů jsou také salonky a konferenční místnosti. Automobilka plánuje organizovat školení pro dealery, aby se členové prodejní sítě osobně přišli seznámit s nejnovějšími produkty. Jistě padne zmínka i o ekologickém zaměření společnosti, která i Porsche Experience Center Franciacorta nechala postavit v souladu s udržitelným rozvojem.

Mirek Mazal
Diskuze (2)

Doporučujeme

9. 10. 2021 14:58
....
I když Porsche nevyrábí přímé konkurenty světoznámých italských supersportů.........
Tak proč je drtivá většina modelů Ferrari a Lamborgini přímo porovnávána s ostrými verzemi 911?