Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nastavení elektromobilu mobilem? Hyundai na tom pracuje

Tomáš Dusil
Diskuze (1)

Chytré telefony nabízejí stále více funkcí, které mnohdy vůbec nesouvisí s jejich původním posláním. Nejnovější představila automobilka Hyundai a týká se změn parametrů u elektromobilů.

Prostřednictvím speciální aplikace bude možné s využitím chytrého telefonu měnit až sedm důležitých parametrů vozidla poháněného elektromotorem.

Co konkrétně bude možné měnit? Kromě maxima točivého momentu, zrychlení a zpomalení či brzdění s využitím rekuperace to bude omezení nejvyšší rychlosti, odezvu vozidla na pokyny řidiče a dále spotřebu elektrické energie klimatizační jednotkou auta. 

Nabízí se otázka, kde se daná technologie využije. Dle názoru Hyundai najde uplatnění zejména při sdílení elektromobilů, které stále častěji nachází uplatnění v běžném životě. V zásadě půjde o to, že si každý uživatel zvolí vlastní konfiguraci auta, kterou prostřednictvím rozhraní a propojení s mobilním telefonem „nahraje“ do elektromobilu, který tímto přizpůsobí svým požadavkům.

V praxi si tak uživatel elektromobilu vytvoří vlastní profil auta na příslušném serveru, jehož data překopíruje přes chytrý mobilní telefon do elektroniky vozidla. Současně mu bude umožněno vyzkoušet také nastavení jiných uživatelů, kteří mají svůj profil na výše zmíněném serveru. Součástí rozhraní bude také doporučená volba profilu přímo automobilkou Hyundai, který byl vyvinut s ohledem na topografii konkrétní cesty. Jiné nastavení tak bude v horských oblastech a jiné v rovinatém terénu.

Hyundai údajně věnoval velké úsilí ochraně osobních dat a předcházení rizika jejich případného zneužití. Při tom se spoléhá na technologii blockchain, což je metoda nejčastěji využívaná u virtuální měny, třeba bitcoinů. Blockchain vytváří při tvorbě záznamu nové datové bloky, v nichž jsou parametry kódovány.

Tomáš Dusil
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - bystron
26. 4. 2019 12:02
fuj Hiunday
Nezapomeňte, po setmění v děloze s myslivcem vše objímající pseudoznačka Hinday již teplo nenabízí >:-[] :no: