Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nástup Průmyslu 4.0 je nejrychlejší v autoprůmyslu. Co to znamená?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Robotizace a automatizace v ČR nejrychleji postupuje v automobilovém a elektrotechnickém průmyslu či službách. Prvky Průmyslu 4.0 řada firem zavádí právě během letních odstávek, kdy období celozávodních dovolených využívá k modernizaci výrobních linek.

Celkově je ale ČR na začátku cesty k Průmyslu 4.0. Čtvrtá průmyslová revoluce sebou přináší i řadu problémů jako je nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Firmy volají i po reformě vzdělávacího systému. Vyplývá to z ankety ČTK.

"Mnoho českých firem již některé z prvků konceptu Průmysl 4.0 využívá a naplňuje. Kromě firem z oblasti automobilového průmyslu zmiňme například elektrotechnický, farmaceutický či chemicko-technologický průmysl," říká Bohuslav Čížek ze Svazu průmyslu a dopravy.

Vývoj technologií a robotizace lidských činností se postupně projevují i v dalších odvětvích. Zatímco původně šlo především o nahrazení hrubé manuální práce, nyní probíhá robotizace v dalších segmentech, například nahrazování práce účetních softwarovým řešením. "Do budoucna se plánují softwary i třeba v oblasti práva - formulářové smlouvy, k jejichž uzavření nebude nutná právní asistence," uvedl Miroslav Diro z Hospodářské komory.

Tlak na další rozvoj Průmyslu 4.0 posiluje i současný nedostatek vhodných zaměstnanců. "Zavádění automatizovaných výrobních linek je z našeho pohledu nezbytné jak z důvodu nedostatku pracovních sil, tak i z pohledu produktivity a kvality. Jako velmi pozitivní rys Průmyslu 4.0 vidím redukci pracovních míst s velmi rutinní prací a naopak vznik nových požadavků na sofistikovanější pozice, jakou jsou programátoři, údržbáři, technologové, konstruktéři a podobně," řekl Petr Novák, ředitel firmy Koyo Bearings ČR, která vyrábí ložiska pro autoprůmysl.

Například firma Brisk Tábor v rámci přípravy na Průmysl 4.0 zavádí nové řídicí systémy pro výrobní technologie, robotizovaná pracoviště a systémy výrobní identifikace. "Dále připravujeme obousměrné propojení toku informací z výrobních technologií do informačního systému. Všechny nové plánované technologie již budou připraveny na propojení informačních technologií. Součástí digitalizace je pak postupný přechod všech procesů firmy na plně elektronickou formu," dodal majitel Mojmír Čapka.

Firmám automatizace přináší posílení kvality i plynulosti výroby. Zavádění Průmyslu 4.0 je šancí jak udržet a zvýšit konkurenceschopnost. "Automatizace a digitalizace se samozřejmě zavádějí rychleji v Německu, které je průmyslovým lídrem a využívá i dražší pracovní sílu, kterou se snaží modernizací nahradit. Ale naše průmyslová tradice i současnost a blízkost nejvyspělejším trhům nás nutí na nic nečekat a držet krok s těmi nejlepšími," dodal Miroslav Konvalina ze Sdružení automobilového průmyslu.

Podle Hospodářské komory patří mezi problémy spojené se zaváděním čtvrté průmyslové revoluce nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. Například soustružník vyučený na práci s klasickým soustruhem bude nucen pracovat částečně se softwarovým a robotickým řešením včetně nových materiálů.

"Poptávka po pracovní síle se bude diverzifikovat. Jednak budou na trh práce vstupovat absolventi, kteří musí mít požadovanou kvalifikaci a dovednosti. Jednak budou na trh práce uvolňování zaměstnanci, kteří budou potřebovat rekvalifikaci," dodal Diro.

Změnami musí projít i vzdělávací systém. Absolventi budou muset mít širší spektrum systémově uspořádaných znalostí a dovedností - zaměstnanci budou muset rozumět jak IT, tak i výrobě, ekonomickým i společenským procesům.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
26. 11. 2021 20:28
Automatizace
No, i já bych ve své firmě rád investoval do automatizace výroby. Nebo přinejmenším bych rád výrobu alespoň trochu zmodernizoval. V této souvislosti se mi povedlo narazit na firmu https://www.canmet.eu/ Nezná je náhodou někdo? Je mi jasné, že šance je asi celkem malá, ale říkal jsem si že i tak to vyzkouším.
24. 8. 2017 08:23
Perspektíva
Zamestnanci budú sedieť doma nezamestnaný, roboty budú vyrábať. A kto to bude kupovať? Roboty? :-)