Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Návrat Škody Ferat: Podívejte se, jak by dnes vypadal supersport z Mladé Boleslavi

Jan Zajíc
Diskuze (4)

Původně nesl označení Škoda 110 Super Sport, většina fanoušků jej však zná jako Ferat. Díky šikovnému grafikovi se můžeme podívat, jak by pokus o supersport z Mladé Boleslavi dopadl dnes.

Příběh Škody 110 Super Sport jsme vám před časem připomněli v rámci našeho seriálu o tom nejlepším ze škodováckého muzea. Vzpomeňme, že Škoda 110 Super Sport může evokovat kupé Škoda 110 R z let 1970 až 1980, společný však mají jen řadový čtyřválec s objemem 1107 cm3 uložený uprostřed před zadní nápravou.

Vůz zaujal především ostře řezanou karoserií připomínající tehdejší italské supersporty. Auto dostalo originální „mrkačky“ se světelnou rampou. Originální byl rovněž přístup do kabiny, kam se nastupovalo přes dopředu výklopný kryt zakrývající celý interiér. Jeho vývoj měla mimochodem na starost společnost Jawa. To je důvod, proč auto nemělo okénka stahovací, ale posuvná dopředu.

Video se připravuje ...

Dnes může Ferat působit jako takový předchůdce projektů mladoboleslavských učňů, původně se však skutečně počítalo s jeho sériovou produkcí. Po dokončení a finálním otestování si však automobilka uvědomila, že takový projekt je v podmínkách normalizace nerealizovatelný, byť by na exportních trzích mohl mít úspěch.

Deset let po zhotovení se vůz znovu objevil na scéně, a to doslova. Využili jej filmaři při natáčení hororového snímku Upír z Feratu, odkud také pochází jeho dobře známá přezdívka. Speciál prošel jistými úpravami – měnila se barva karoserie, přední část dostala konvenční světlomety namísto výklopných a litá kola nahradily patnáctipalcové disky BBS. Ještě před touto úpravou se Škoda 110 Super Sport objevila ve snímku Zítra ráno vstanu a opařím se čajem, po přestavbě dostal roličku i ve filmu Velká filmová loupež.

Dnes je Škoda 110 Super Sport součástí sbírky mladoboleslavského muzea Škody. Aktuálně se nachází v depozitáři, kde jsme si jej mohli nedávno prohlédnout a vy si naši návštěvu můžete připomenout videem přiloženým výše. I když projekt supersportu v budoucích plánech Škodovky nefiguruje, kolega a grafik Honza Lušovský nám na své nejnovější tvorbě ukazuje, jak by Ferat vypadal, kdyby se jeho produkce zvažovala dnes. Líbí se vám, nebo preferujete původní originál?

Jan Zajíc
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - kwak
2. 3. 2021 13:32
ferat
Ten původní, tedy ten co byl nakonec ve filmu, je hezčí, dravější. Ten nový je zbytečný paskvil.
Kdyby se původní dotáhl do verze, kdy dílenské zpracování a čistota bude na dnešní úrovni, motor uprostřed a stačil by pohon zadních kol bylo by to úžasné. Klidně bych do něj zakomponoval dnešni desing světlometů a přední masky, interiér byl nechal spartánský.
Dneska by to nikdo nepovolil bez elektroniky, ale dal bych tam velké tlačítko OFF a jede se driftovat
Můžeme jenom snít, žádné takové ambice nejsou a pokud by snad byli, němec to utne ...
Avatar - Uživatel_5340709
1. 3. 2021 21:25
Re: Jo, moc hezky
Horší.......................
Avatar - netcar.xx
1. 3. 2021 20:37
Jo, moc hezky
Stejnej bastard jako tenkrat.
1. 3. 2021 19:49
upir
Das plnej a čau, jsi na prach