Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda 110 R Coupé má 50 let: Řídili jsme neskutečně zachovalý kousek

Tomáš Dusil
Diskuze (36)

Škodě 110 R neboli lidově „erku“ se často přezdívá české porsche. S ikonickou 911 sdílí české kupé nejen velmi líbivou karoserii s rychle se svažující zádí, ale hlavně základní koncepci hnacího ústrojí.

Letošní rok si mladoboleslavská automobilka připomíná hned několik výročí. Kromě 125 let od položení svých základů je to také padesát let od zahájení výroby kupé 110 R, kterému automobiloví nadšenci neřeknou jinak než „Erko“. Jeho zrod byl poznamenaný společenskými změna v nastupujícím pražském jaru 1968 a následném pádu, kdy společnost nuceně nastoupila cestu takzvané normalizace. Euforii tak vystřídalo zklamání, přesto se povedlo celý projekt sportovního vozu dotáhnout do zdárného konce. Výroba následně probíhala od roku 1970 a do 30. prosince 1980 vzniklo v pobočném závodě v Kvasinách 57 085 „Erek“. Ale po pořádku.

Sportovně střižené vozy vyráběné v pobočném závodě v Kvasinách pro náročnější klientelu patřily po léta ke koření automobilky Škoda. Po ukončení výroby známého roadsteru Felicia však vzniklo na tomto poli jisté vakuum. Model 1100 MBX, tedy tudor bez středních sloupků na bázi modelu 1000 MB, se v Kvasinách nevyráběl, přičemž produkce zde byla udržována modelem Škoda Octavia Combi. Tedy autem z přesně opačného spektra nabídky, než jakým byla felicia. Navíc zde panovala obava, že ze závodu Kvasiny se postupně stane pouhá lisovna plechů. Návrhy roadsteru na bázi tisícovky MB se neujaly. Nová naděje svitla v roce 1966, který můžeme považovat za start vývoje „Erka“. Ovšem polooficiální, neboť oficiálně dostal projekt kupé tehdy označený jako Š 1100 Coupé zelenou až 21. listopadu 1967. V té době již probíhal vývoj nástupce modelu 1000 MB Škody 100/110, z níž pozdější 110 R Coupé vycházelo. Traduje se, že úplně první úvahy o kupé vznikly tak, že do skici budoucí Škody 100 namalovali designéři svažující se střechu.

Po oficiálním schválení projektu se práce na voze rozjely naplno a to spolu s rozvojem závodu Kvasiny, kde se předpokládala výroba deseti tisíc aut ročně plus stejný počet nalakovaných karoserií.

Auto Tip 18/2020 Auto Tip 18/2020

O důležitosti modelu svědčí skutečnost, že tvůrci a vývojáři v čele s Františkem Chamrádem, který je považován za otce „Erka“, dostali mimořádné odměny ve výši 30 000 korun a opakovaně byli uváděni jako příklad „velmi dobré koncepční práce“. Škoda 110 R Coupé se od výchozí řady Š 100/110 výrazně liší. Mimo jiné více skloněným čelním sklem, jehož plocha je asi o třetinu větší, dvojicí širokých bezrámových dveří a samozřejmě elegantně splývající zádí. I ta přispěla k pozdější přezdívce „české porsche“.

Příprava výroby odlišné karoserie si ovšem vyžádala specifické lisovací raznice, které se objednávaly v zahraničí, konkrétně v Jugoslávii, NDR (Německé demokratické republice) a také Itálii.

Celkem vznikly čtyři prototypy pro statická měření v Česaně a dále pro ÚVMV (Ústav pro výzkum motorových vozidel) v Praze, jízdní a homologační zkoušky. První ještě s motorem z tisícovky ale po ujetí 43.293 kilometrů havaroval. Došlo k poškození karoserie, podvozkové části avšak zůstaly nedotčeny. Druhý, červený prototyp se nedochoval, stejně tak třetí, bílý. Pouze čtvrtý, modrý prototyp údajně existuje do dnešních dnů. Není bez zajímavosti, že o krásné kupé 110 R projevil zájem také tehdejší sovětský vůdce Leonid I. Brežněv, který vlastnil rozsáhlou sbírku automobilů. Třetí a čtvrtý prototyp tak navštívil Moskvu, ovšem generálního tajemníka ÚV KSSS kupodivu nezaujal, takže se po půl roce vrátil zpět do české kotliny.

Kupé Škoda 110 R bylo poměrně důkladně testováno, mimo jiné také na dálnicích v bývalé NDR, kde se ověřovala stabilita při jízdě vysokou rychlostí. Tady vůz dosáhl nejvyšší rychlosti, dle některých zdrojů 137 km/h, dle jiných dokonce 145 km/h. Druhý údaj byl posléze uváděn coby maximální rychlost pohledného kupátka.

První statické předvedení novinářům se odehrálo 18. srpna 1970 v Mladé Boleslavi v budově internátu učiliště. Následoval přesun na letiště v Hoškovicích, kde si mohli pozvaní zástupci médií auto vyzkoušet také při jízdě. Široká motoristická veřejnost „Erko“ poprvé obdivovala na tradičním strojírenském veletrhu v Brně konaném od 5. září 1970. Světový debut následoval o měsíc později na autosalonu v Paříži, poté Londýně a Turíně. Šlo o velmi důležité exportní trhy, kam ostatně mířila většina produkce modelu. Dle některých údajů to bylo v letech 1971, kdy odstartoval export vozu až 1973 celých 90 procent produkce. Přesnější čísla hovoří o tom, že z přibližně 3000 kusů vyrobených v roce 1971 se v Československu prodalo pouhých 442 kusů, a sice prostřednictvím Mototechny. První rok výroby 1970 totiž vzniklo pouhých 121 „Erek“. V roce 1973 byla cena vozu na volném trhu 78.000 Kč, přičemž kupodivu na auto nebyl pořadník. Pro srovnání výchozí Škoda 100, která se prodávala „na pořadník“ stála tehdy 56.750 Kč. Většina aut se však i u nás prodala prostřednictvím PZO Tuzex. „V praxi to probíhalo tak, že auto původně určené na vývoz stáhli a nabízeli je v Tuzexu,“ říká k vozu Michal Velebný, vedoucí restaurátorské dílny Škoda Muzeum a mimochodem také vnuk Josefa Velebného, dlouholetého vedoucího konstrukce karoserií u Škody. Erko tak představovalo výborný vývozní artikl, a zejména v zemích jako Nizozemsko, Itálie, Francie, Německo či Velká Británie po něm byl obrovský hlad. Příběh Škody 110 R Coupé skončil v samém závěru roku 1980. Tehdy se již představil nástupce Škoda Garde vycházející z novější generace Škody 105/120. Od roku 1984 se vyrábělo kupé Rapid, které poprvé dostalo mimo jiné také pětistupňovou převodovku a motor o objemu 1,3 litru, od roku 1988 dokonce z favorita. Výroba mladoboleslavských kupé s motory vzadu nadobro skončila až v roce 1990.

Kde se to tankuje

Proces tankování je u Škody 110 R zajímavou kapitolou. V prvních modelových ročnících se plnicí hrdlo nacházelo na pravém předním blatníku pod logem výrobce. K jeho odjištění je třeba zatáhnout za páku pod palubní deskou ze strany spolujezdce a pak víčko vytáhnout ven (drží na lanku). V roce 1972 bylo toto nahrazeno výklopnými „vrátky“, která našla své místo níže v blatníku než bylo původní nalévací hrdlo „pod logem Škoda“. Další změna dorazila v roce 1974. Výklopná „vrátka“ zůstala, jen byla přesunuta výše.

Za volantem českého porsche!

Od rána prší. Místo aby déšť ustával, tak v Mladé Boleslavi ještě zesílí. Ani to však nemůže kazit radost z možnosti krátce vyzkoušet legendární mladoboleslavské kupé. Vždycky jsem si myslel, že „Erko“ musí mít takzvanou čtyřokou masku chladiče (tedy s dvojicí světlometů na každé straně). Auto připravené depozitářem Škody Auto má však svítilny pouze dvě, přičemž se záhy dovídám, že šlo o standard. Auto připravené k projížďce a fotografování pochází z roku 1971. Vůz s malým proběhem prošel v restaurátorské dílně Škody Muzea kompletní renovací, takže vypadá jako nový. Zajímavá je už barva karoserie. Jedná se o oranžový lak ukrývající se pod kódem 6145, který se nabízel pouze první dva roky produkce. Následně jej nahradila světlejší oranžová, která je na Škodě 110 R Coupé mnohem typičtější a najdete ji na titulu tohoto vydání Auto Tipu.

Oproti pozdějším vozům chybějí u prvních ročníků třeba opěrky hlavy u krásně tvarovaných předních takzvaných klubovkových (dobový název pro anatomická sedadla) sedadel. Sportovní volant měl u prvních ročníků měkký střed pouze uprostřed dvojice ramen, zatímco pozdější vozy po celé jejich délce. Pod návrhem velmi působivé palubní desky se podepsal Jan Tatoušek a dále ji upravil Eduard Bělík. Původně se napříč panelem skvěla lišta imitující dřevo, kterou ale záhy vystřídal matově černý plast. Z dnešního pohledu šokuje množství kvalitních měkčených plastů s povrchovou úpravou, která by obstála i v současné době. Krásné jsou přídavné ukazatele tlaku mazání a teplotou chladicí kapaliny. I to dokládá, jak bylo kupé kvalitním autem. Z vnějších změn na karoserii zmíním u prvních ročníků chybějící odvětrávací otvory ve sloupku C. Auta z prvních dvou let se liší také zadním čelem se specificky řešenými odvětrávacími mřížkami.

S výškou 1340 mm bylo „Erko“ o 40 mm nižší než výchozí sedan. K pohonu pohledného kupé sloužil řadový čtyřválec 1,1 litru s výkonem 38 kW/4650/min dle normy DIN. Chlubí se relativně vysokým kompresním poměrem 9,5:1. Převodovka je čtyřstupňová. Úpravy zavěšení kol se omezily na detaily, vpředu jsou kotoučové brzdy, které byly vyráběny v licenci firmy Dunlop.

A jak Škoda 110 R jezdí? S řazením prvního převodu jsem občas trochu bojoval, stačilo však dvakrát sešlápnout pedál spojky a šlo to o mnoho lépe. Vyšší převody se ale již řadily vcelku bez problémů, neboť jsou opatřeny synchronizací. Počáteční obavy z absence posilovače brzd rychle pominuly. Stačí se o prostřední pedál opřít větší silou a auto zpomaluje vcelku dobře. Rozhodně jsem neměl problém udržet se ve svižném mladoboleslavském provozu. Vinou trvalého pohonu ventilátoru chlazení v motorovém prostoru je vaším stálým společníkem mírně zvýšená hladina hluku, což ale v době vzniku nebyl problém. Vzhledem k maticovému řízení jsem očekával větší vůli volantu kolem střední polohy, v tomhle auto velmi příjemně překvapilo.

Víte, že...

… k exotickým destinacím, kde se 110 R Coupé prodávalo, patřil například Nový Zéland, Kuvajt či Nikaragua?

… v posledním roce výroby 1980 se vývoz omezil pouze na Jugoslávii a Španělsko?

… v roce 1975 připadlo celých 36 procent aut určených na vývoz pro Velkou Británii?

… dnešní tržní hodnota velmi zachovalého vozu či auta po citlivé renovaci běžně přesahuje půl miliónu korun?

… na bázi Škody 110 R Coupé vznikly velmi úspěšné závodní vozy Škoda 130 RS, mimo jiné vítěz Mistrovství Evropy cestovních vozů 1981?

… díky palivové nádrži nad přední nápravou připadalo na zadní nápravu 57 procent pohotovostní hmotnosti?

Škoda 110 R Coupé
Motor Zážehový čtyřválec OHV
Objem 1107 cm3
Výkon 38 kW při 4650/min
Točivý moment 86 N.m při 3500/min
Převodovka manuální čtyřstupňová
Pohon zadních kol
Pneumatiky 165 SR 14
Rozvor 2400 mm
Vnější rozměry 4155 x 1620 x x 1340 mm
Zavazadlový prostor 250 + 120 l
Pohotovostní/užitečná hmotnost 805/375 kg
Největší rychlost 145 km/h
Zrychlení 0-100 km/h 19 s
Nádrž 32 l
Normovaná spotřeba paliva 8,5 l/100 km
Výroba Kvasiny, Československo

 

Tomáš Dusil
Diskuze (36)

Doporučujeme

18. 12. 2023 18:00
Škoda koženky eR
To vypada jeste na nějaky mezityp, protoze to nema v predu ctvery bryyyle - to nema vlastne celou predni masku :-!
Avatar - palix
2. 9. 2020 15:00
Re: Vačka
To je pravda s tou ergonómiou :-). Aj tak sa tuším ešte stále považuje za ideál vodiča človek s cca 175 až 180 cm a cca 75 kg :). Možno sa mýlim.
V každom prípade čím väčší je človek, tým má niekedy väčší (výška / objem) problém vybrať si auto. Hlavne ak chce kúpiť niečo ako Mazda MX5. Vlastne má problém aj s motorkami... Byť veľkým (190+) nie je dobré, ale ani malým (pod 175). To ale človek nedokáže celkom ovplyvniť ako veľmi vyrastie. Ja mám to šťastie, že sa vopchám "všade" :-).
Ak už byť nadrozmerný, tak radšej vysoký, ako vodič, ktorý sa opiera bruchom o volant, ktorý ledva dosiahne rukami.
Avatar - Jerry.Gunman
1. 9. 2020 19:45
Re: Vačka
Tak ona ergonomie tehdy ještě "nebyla vynalezena", případně se její poznatky využívaly pouze sporadicky. Taky si vezmi, jak se za posledních dejme tomu 100 let lidé zvětšili... Do meziválečných sporťáčků (dvousedadlová karoserie typu elbow out" ) by se dneska s problémy nasardinkoval i jeden jediný chlap...
Avatar - palix
1. 9. 2020 17:44
Re: Vačka
Pred toľkými rokmi bola ergonómia v autách často hrozná. Človek by až povedal, že ako to vyšlo, tak to nechali a vodič sa mal prispôsobiť. Keď sadnem do môjho súčasného auta, tak mám pocit, že ho navrhli presne na mňa - všetko krásne v dosahu, žiadne neprirodzené polohy... To také veterány majú poriadne prešľapy.
Ergonomicky najhoršie auto, v ktorom som sedel bola Škoda 1101 Tudor (r.v. 1945-1949) - bolo to HROZNÉ :-). To malo namiesto sedadiel "gauče" a keď som otvoril dvere, skoro som vypadol von :-). Mať v tých rokoch také auto - to by bol človek iný frajer ;-)
Avatar - palix
1. 9. 2020 17:34
Re: 110R -TATRA veteráni
Mňa len celkom "zaráža", aké opotrebené autá si kupovali v Top Geare na svoje cesty a čo všetko tie autá vydržali. Čisto teoreticky, staršie auto s trochou lásky a servisu bude v podstate nezničiteľné. Čím menej elektroniky bude mať, tým bude jeho prevádzka lacnejšia a dlhodobejšia. U starého auta je nepriateľ č.1 korózia :(.
Človek by si povedal - "Kto by v takých starých črepoch chcel jazdiť?". Možno bežní ľudia - používatelia ani veľmi nie, ale fanúšik by sa zviezol rád.
Mať tak možnosť vyskúšať si Peugeot 205 GTi, nejaký Opel GSI... alebo ešte mnoho iných, zaujímavejších áut. Autá, ktoré nie sú riadene a obmedzované elektronikou, autá, ktoré šoféruje sám vodič.
Tak trochu som dnes vďačný bratovi, že nám nedovolil zbaviť sa rodinnej Škody 110L. To auto nie je síce z dnešného pohľadu v ničom dobré, ale je to celkom zážitok šoférovať ju...

Staré autá majú len jeden menší problém - občas sa niečo pokazí. Ak je ale vodič trochu zručný a má nejaké technické myslenie, veľa vecí sa dá opraviť priamo na mieste, alebo za pár drobných. Len dnešný často "polovodič" by to asi nedokázal opraviť. Dnes už často neriešime ani defekt - vytiahneme smartphone a zavoláme asistenčnú službu.
Na druhej strane, aby sa nepovedalo... Mať takmer "dokonalo" spoľahlivé auto je napr počas dovolenky celkom príjemné - človek nezažíva zbytočný stres.
Riešiť nejakú chybu na starom aute pri výlete s partiou, ktorí si tiež užívajú staršie autá by naopak mohlo byť celkom zábavné a príjemné.