Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Navštívili jsme muzeum aut v Šanghaji: Pěkné kousky, kterých by mělo být ještě víc

Stanislav Kolman
Diskuze (6)

Shanghai Auto Museum je vůbec prvním čínským muzeem věnovaným automobilismu. Obrovský výstavní palác však s počtem vozů uvnitř příliš nekoresponduje.

Určitě si vzpomínáte, jak Volkswagen před startem šanghajského autosalonu v rámci SUV Night představoval své nové sportovně-užitkové vozy nejen pro Čínu. Jen pár kroků od tohoto místa, tedy v Auto Expo Parku, se nachází automobilové muzeum. A to jsme při naší čínské návštěvě nemohli vynechat.

Shanghai Auto Museum, jak se tento stánek oficiálně jmenuje, byl veřejnosti otevřen v lednu roku 2007 a šlo o vůbec první čínské muzeum věnované automobilismu. Dnes tu najdeme tři pavilony a asi 70 zajímavých exponátů napříč celou automobilovou historií. Není to malé číslo, ale vzhledem k velikosti a unikátnosti celé stavby byste možná čekali větší počet.

I tak si tu ale fanoušci aut přijdou na své. Jen se podívejte do přiložené galerie, ve které najdete například VW T1 z roku 1959, Citroën Traction Avant z roku 1935 či legendární sporťák Porsche 911 vyrobený v roce 1968.

Jedna část výstavy je věnována malým městským autíčkům. Najdete tu třeba ikonický Fiat 500, francouzskou „kachnu“ či VW Lupo s turbodieselem, jenž vynikal skvělou nízkou spotřebou. Nechybí ale ani čínské vládní vozy a ochuzeni nebudou ani fandové modelů nejrůznějších velikostí.

Šanghajské automobilové muzeum sice není místem, kvůli kterému byste do Číny měli za každou cenu cestovat, ale pokud se v této metropoli ocitnete, rozhodně stojí za návštěvu.

Stanislav Kolman
Diskuze (6)
Avatar - pradeda777
25. 4. 2019 17:45
Re: první Čínské automuzeum?
Jo, skleněné mosty voe, tak leda 100 000 000 odpůrců režimu v koncentrácích, voe.... >:-[]
Avatar - 3_diamanty
25. 4. 2019 09:59
Re: první Čínské automuzeum?
a najnovsie vies co leti v cine ... presklenne mosty v horach .... proste chodis po skle z utesu na utes v pekelnej vyske a vidis az na "dno" ... dodnes v eu nieco nemyslitelne a v cine uz bezna atrakcia ( uz su ich tam desiatky takych mostov ) ... su daleko pred nami snad vo vsetkom na co si spomenieme ... nielen co sa tyka stavieb vlakov infrastruktury mrakodrapov letisk a pod... a kolko to trvalo... doslova za par rokov predbehla cina cely svet v tomto ... vid este aj ta nedavna GP ciny ... ako na potvoru tam este bol aj 1000-ty zavod F1... a kde inde.. no opat v cine ... proste cina vali aj ked mozno niekedy ani sama nevie ako ale slape jej to proste PS: ja sa hlavne tesim na cinske elektromobily... nejake malicke cinske nam tu uz po meste jazdia.. ide o zdielanie vozidiel ktore u nas funguje od februara tohto roku ... su to take zlte skatulky znacky ZhiDou pre dvoch velkosti snad este mensej ako je smart .... ale teda hlavne sa tesim na ich seriozne elektroauta ako nio ES6 a ES8 ... snad prave taketo uz coskoro budu u nas.. moc sa mi pacia PS: tie malicke ZhiDou uz normalne stretavam hlavne v okoli carrefouru kde maju zrejme svoje "zdielacie centrum"... a ked som minule za jednym na krizovatke stal tak som mal pocit ze predomnou je take to "detske auto" pre nastrocnych o ktorych sa tu obcas uz pisalo ... ako fakt strasny prcek ... to aj seicento je voci tomu priestranny karavan... ale tak po meste na nakupy pre slecinky a ajtakov to asi staci ... PS: nevie niekto kedy budu fungovat odkazy?... lebo stale mi nejdu
Avatar - eLzyx
24. 4. 2019 21:51
první Čínské automuzeum?
snad se to u nich nestane populární, protože jinak by jimi byly všechny zajímavé skvosty vykoupeny a zavřeny v muzeích místo toho, aby dělaly radost ještě na silnicích a srazech fanoušků.
Avatar - pradeda777
24. 4. 2019 15:03
Dalším pěkným kouskem...
...by tam mohl být tank, kterým na Tainanmen náměstí v 89 "šrotovali" studenty.... >:-[]