Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nehoda zapomenuta. BMW XM Label Red má rekord z Pikes Peak

Dominik Kovář
Diskuze (2)

BMW si s modelem XM Label Red při závodu Pikes Peak International Hill Climb 2023 uřízlo pořádnou ostudu. Nyní je vše napraveno a zpečetěno novým rekordem.

Mnozí z vás si jistě vzpomenou na letošní léto, kdy se po 101. ročníku závodu na vrchol hory Pikes Peak objevily fotky zničeného BMW XM Label Red. Po několika stovkách metrů skončil pilot Matt Mullins mezi stromy, naštěstí bez vážnějších následků. Už v tu chvíli řekl, že se na Pikes Peak sám vrátí a rekord překoná.

Opravný pokus se konal 21. září. Samozřejmě již nešlo o součást oficiálního závodu Pikes Peak International Hill Climb, což bylo dříve pro stanovení rekordu podmínkou. To se změnilo a výrobci mohou nyní využívat soukromých pokusů, které ale musí být certifikované, aby byl případný rekord platný. A tak se také stalo.

Za volant se opět posadil hlavní instruktor autoškoly BMW Performance Driving School Matt Mullins a s modelem XM Label Red stanovil časem 10:48,60 rekord mezi hybridními SUV. Na výkon stále nejrychlejšího SUV Lamborghini Urus Performante s časem 10:32,64 z minulého roku to nestačilo, ale rekord je rekord. 

„Blahopřejeme Mattu Mullinsovi a celému týmu, který stojí za naší inspirativní cestou na vrchol jednoho z nejtěžších závodů do vrchu na světě v nezastavitelném BMW XM Label Red. Pikes Peak je dokonalým prostředím pro elitní hráče a jsme nadšeni, že je náš model nejrychlejším hybridním SUV díky spojení impozantního vozu s neméně impozantním řidičem,“ prohlásil Marcus Casey, marketingový ředitel BMW pro Severní Ameriku.

BMW připravilo v souvislosti s pokusem o rekord dvoudílný dokument a také záznam z úspěšného pokusu, které můžete shlédnout níže. 

Video se připravuje ...

Dominik Kovář
Diskuze (2)

Doporučujeme

4. 11. 2023 23:40
Re: Rekord je rekord
Hele vyhrali. Ze jsou v ty kategorii sami? Ze zavodili jindy nez kdy byl zavod? To vsechno uz je jen detail. :-!
4. 11. 2023 22:21
Rekord je rekord
no řekl bych, že v tomto případě je to spíše ostuda, dostat 16 sekund od káry s nižším výkonem je rozdíl třídy a vymýšlet si kvůli tomu vlastní kategorii hybrid je docela trapas.