Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

To se nepovedlo! BMW XM Label Red tvrdě narazilo při pokusu o rekord na Pikes Peak

Dominik Kovář
Diskuze (11)

Rekord mezi produkčními SUV tak zůstává modelu Lamborghini Urus Performante.

V neděli 25. června se konal již 101. ročník závodu na vrchol hory Pikes Peak. Mezi nejzajímavější speciály právě uplynulého závodu můžeme zařadit Mazdu 3 s výkonem okolo 1400 koní, Ford SuperVan, Alpine A110 GT4 Evo nebo BMW XM Label Red, které mělo útočit na rekord mezi produkčními SUV.

Hybridní BMW XM Label Red mělo všechny zbraně k tomu, aby rekord italského Lamborghini Urus Performante s hodnotou 10:32,64 hravě překonalo. Plug-in hybrid kombinující 4,4litrový twin-turbo motor V8 a elektromotor totiž nabízí dohromady 550 kW (748 k) a 1000 Nm točivého momentu. 

Video se připravuje ...

Samotný pokus se však o uplynulém víkendu vůbec nepodařil. Jezdec hybridního speciálu Matt Mullins byl již v první zatáčce po startu pořádně široký. Několik minut po startu pak byla oznámena informace, že vůz havaroval. Není přesně jasné, jakým způsobem k incidentu došlo, ale na fotografiích z videa můžeme vidět, že je model XM Label Red řádně očesán. 

Mullins přitom není žádný řidičský amatér, ba naopak. Jedná se o hlavního instruktora autoškoly BMW Performance Driving School a zároveň je kaskadérským řidičem. O jeho řidičských schopnostech tedy není třeba pochybovat. Takové nehody se holt ve světě motorsportu občas stávají. 

Bohužel, naše naděje na rekordní jízdu s BMW XM dnes skončily závodním incidentem. Pilot Matt Mullins je zklamaný, ale bez zranění. Nyní se soustředíme na opravu vozidla a rekordu se pokusíme dosáhnout koncem tohoto léta,” sdělila v prohlášení automobilka. 

Minimálně pár měsíců si tak musíme počkat, zda model XM Label Red zvládne při soukromém pokusu překonat čas Lamborghini Urus Performante dosažený v minulém roce, paradoxně také mimo hlavní závod do vrchu. Pokud bychom měli zůstat  Pikes Peak International Hill Climb, pak rekord mezi produkčními SUV drží Bentley Bentayga s časem 10:49,902 z roku 2018. 

Video se připravuje ...

Dominik Kovář
Diskuze (11)

Doporučujeme

2. 7. 2023 13:36
Re: To se naopak povedlo.
:-[] :-[] :yes:
2. 7. 2023 13:35
Trosku to pripomina...
... jizdy Kodiaqu na Nordschleife a rekord typu nejrychlejsi naftove SUV apod. Ale treba kupci Bentaygy a spol. fakt sleduji, ze to jelo Pikes Peak.... Dnes uz je asi mozne uplne vsechno.... :-[]
2. 7. 2023 13:24
Re: A tohle se také nepovedlo.
Děkuji za reakci.
Mám to chápat tak, že tedy Bentayga nic nedrží a věta z článku ..."rekord mezi produkčními SUV drží Bentley Bentayga"...neplatí?

Nestálo by za to upravit text článku nějakým upřesněním?
Avatar - speedfred
2. 7. 2023 13:09
Re: To se naopak povedlo.
🤪🤪🤪👍
2. 7. 2023 13:06
Re: To se naopak povedlo.
v zásade po náraze ani nevyzerá horšie :D