Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejdražší Porsche Carrera GT na světě? Tento kousek se prodal za neuvěřitelnou částku

Diskuze (1)

Toto červeně zbarvené Porsche se stalo nedávno nejdražším vozem prodaným na aukčním webu Bring A Trailer. Pojďme se blíže podívat na historii vozu, který za svou krátkou existenci získal mnoho prestižních ocenění.

Porsche Carrera GT se vyrábělo mezi lety 2003 až 2007. Z plánované produkce 1500 kusů se nakonec dostalo jen na 1270 exemplářů. Jako důvod automobilka uvedla změnu v americkém zákonu týkajícího se airbagů. Zhruba polovina těchto vozů se pak prodala právě v USA.

Konkrétní model je v lakování červená Guards, zatímco většina vozů Carrera GT je vyrobeno v decentních barvách jako stříbrná, bílá nebo černá. Červený exteriér tak skvěle pasuje k černé kůži v interiéru. Toto Porsche je z roku 2005 a většinu svého života strávilo v Arizoně v USA. Auto mělo v době prodeje najeto 1600 km, zprávu o beznehodovosti z Carfaxu, poslední servisní záznam z června 2021 a zajímavý doplněk v podobě originálního zavazadla Porsche.

Carreru GT pohání atmosféricky plněný motor V10 se čtyřmi ventily na válec. Základ tohoto motoru je v závodním V10 5,5 litru, který byl využíván v závodech 24 hodin Le Mans. Jeho objem byl však zvětšením vrtání na 98 mm a zachováním zdvihu 76 mm zvětšen na 5733 ccm. Konfigurace V10 byla zvolena proto, aby mohly být použity válce s objemem blízkým 500 ccm, který má téměř ideální vlastnosti pro plnění. Výkon tohoto motoru tak činí 612 koní při 8000 otáčkách za minutu. Na stovku dosáhne z nuly za 3,9 vteřiny a maximální rychlost činí 330 km/h.

Z tehdejších supersportů, jmenovitě Ferrari Enzo nebo McLaren Mercedes SLR, jako jediné dokázalo Porsche Carrera GT nabídnout manuální převodovku. Tu najdeme v Carreře GT šestistupňovou a dle lidí, kteří měli možnost si tento vůz projet, je Carrera GT pocitem z jízdy velmi blízko okruhovému speciálu. Však některé prvky interiéru, například dřevěný dekor řadicí páky, odkazují právě na legendární okruhový speciál Porsche 917.

Proč tak vysoká prodejní cena, která v přepočtu přesáhla 40 milionů korun? V podstatě jsme již odpověděli výše. V době, kdy vám čím dál více nových aut spíše nabídne kvalitní propojení s Apple Carplay než emoce, kvůli kterým se dříve vozy kupovaly, jsou tyto skvosty čím dál žádanějším zbožím. A pak pochopitelně ten raritně nízký nájezd... Dá se očekávat, že cena podobných specialit bude na trhu úměrně růst.

Autor: Dominik Kovář

Diskuze (1)

Doporučujeme

20. 1. 2022 14:13
Nádherné auto
Mám standardní Carreru. Je to neskutečně dobré auto plné emocí, ale tohle je skvost. Musíme ekoteroristy vrátit do ptřičných mezí, ať je možné podobné skvosty dále vrábět.