Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejprodávanější auto v USA milují i zloději

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Všichni nejspíš dobře víme, že Američané milují pick-upy. Část z nich si je ovšem přivlastňuje bez placení.

Během každoročního zveřejňování statistik nejprodávanějších automobilů na světě se na předních příčkách umisťují pick-upy Ford série F, které současně představují nejprodávanějších automobil na americkém trhu. Populární ovšem nejsou pouze mezi zákazníky, ale také mezi zloději.

To krásně ukazuje tabulka „Hot Wheels Report 2019“, tedy statistika ukradených automobilů zy uplynulý rok, kterou sestavuj americký úřad National Insurance Crime Bureau. Ten pracoval s daty poskytnutými americkým bezpečnostními složkami, ze kterých celkem jasně vyplývá, že nejprodávanější model se i nejvíce krade.

Za minulý rok bylo v USA ukradeno dokonce 38.938 full-size pick-upů řady Ford F, největší zastoupení přitom měly vozy modelového roku 2006. Na druhém místě skončila s poměrně výrazným odstupem (33.220 ukradených vozů) Honda Civic, u které se zloději zaměřují především na modelový rok 2000.

V tabulce deseti nejčastěji odcizených vozidel ovšem najdeme i další pick-upy. Na třetím místě skončily Full-size pick-upy Chevrolet (32.583 kusů), na osmém místě full-size pick-upy Dodge (11.292 kusů) a hned v závěsu na devátém místě full-size pick-upy GMC (11.164 kusů).

Video se připravuje ...

Tabulky dále ukazují, že se zloději obvykle zaměřují na starší vozy. Například Hondy Civic z roku 2000 bylo ukradeno 4.731 kusů, čímž si vysloužila první místo v tabulce sledující krádeže vozu pro specifický modelový rok. Nejvíc ukradených pick-upů Ford bylo z roku 2006 (3. místo), nejvíc zcizených pick-upů Chevrolet bylo z roku 2004 (4. místo) a zajímavou výjimku představují pick-upy značky Dodge, u kterých se nejvíc kradl modelový rok 2019 (5. místo).

Podle zprávy bylo navíc v USA ukradeno v průměru jedno auto každých cca 40 sekund. Mnoha krádežím by se přitom dalo snadno zabránit jen tím, že by lidé nenechávali klíče v autech. V Česku něco nepředstavitelného, v USA údajně stále běžná praxe. Nemluvě o ponechávání odemčených dveří a nezavírání oken.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

20. 10. 2020 07:50
Nebezpečné informácie.
Tak dúfajme, že ACZ nečítajú naši tmavší spoluobčania, lebo sa vyhrnú do USA jak kobylky a všetci sa vrátia na pickupoch, korona-nekorona.
19. 10. 2020 15:12
vzduch
Tam ale vzduch nevozis, picup ma otevrenou korbu. Tam luftujes. Tady maji lidi kombi, protože dotoho neprší, das tam kocarek a drivi tam vozí jen ty nejtvrdší... redneckové. No a co se tyka vzduchu, na ten sere pes, skodovka vysazuje stromy, za kazdy prodany auto jeden strom. Takze cajk.
Avatar - KANKUNEN
19. 10. 2020 14:55
To je keců kolem škodovky o vožení vzduchu
A v Americe jezdí 10x víc těchto obrů na jednu tříválcovou Fiestu v Evropě. Vivat 95 g CO2/km