Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejslavnější filmové honičky: James Bond a Lotus Esprit (1977)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Filmová automobilová honička nemusí být nutně jen o pronásledování auta autem. Například padouchové pronásledující Jamese Bonda jsou velmi nápadití.

James Bond a automobilové honičky od prvního filmu Dr. No, v němž ovšem proslulý agent ještě nemá vlastní vůz. Fanoušky série o prakticky nezničitelném špiónovi lze rozdělit do tří kategorií. První nedají dopustit na Conneryho, druzí na Moora a třetí na ty ostatní, ale většina z nich se shodne na tom, že jedna z nejzajímavějších honiček je ve filmu Agent, který mne miloval.

Právě zde Bond dostává novou hračku v podobě Lotusu Esprit S1. Britská automobilka pro natáčení poskytla dva kompletní vozy a investice na projekt špionážního speciálu údajně nepřesáhly třicet tisíc liber. Colin Chapman, který byl mimo jiné průkopníkem reklamy ve Formuli 1, se nechal slyšet, že šlo o nejlepší investici Lotusu do propagace sériových vozů.

Natáčení honičky na souši probíhalo v srpnu roku 1976 na souši a za volantem Espritu neseděl Roger Moore, ale vývojový inženýr Lotusu Roger Becker. V říjnu stejného roku byly v Nassau natáčeny podmořské scény. Na proměnu vozu v ponorku bylo použito celkem sedm modelů v různých fázích transformace. Poslední z nich byl plně funkční ponorkou s motorem, kterou postavila společnost Perry Submarines z Miami.

Lotus Esprit S1 se v sériové podobě představil na pařížském autosalonu v roce 1975. V důsledku naftové krize a následné recese se Lotus dostal do finančních potíží, které způsobily oddálení začátku sériové výroby až do června 1976.

Před zadní nápravou dvoumístného kupé s karoserií od studia Ital Design je uložen atmosférický dvoulitrový čtyřválec Lotus typ 907 s výkonem 119 kW (160 k) při 6200 min-1, který pohání kola zadní nápravy prostřednictvím pětistupňové manuální převodovky Citroën. Maximální rychlost prvního Espritu se pohybovala okolo 200 km/h a z 0 na 96 km/h akceleroval za 8,4 s.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
27. 2. 2012 16:27
Re: k clanku : tak ja patrim k tej skupine
Tak já to vnímám přesně naopak. Craig mi v roli vládního zabijáka opravdu sedí. Ta chladnost je dokonalá. Přitvrzení (charakterově), proti Brosnanovi velmi vítám.
26. 2. 2012 00:11
Re: k clanku : tak ja patrim k tej skupine
Herci představující 007 byly vždycky velmi dobře vybraní (dokonce i ten Lazenby) až na Craiga. Tenhle týpek nemá s Bondem nic společného. Nemá žádný styl.
Jinak Brosman podal ve Zlatém oku dost dobrý výkon. Bohužel to byla poslední bondovka, která má se může řadit do série bondobek.

K článku - honička je více méně o ničem, ale akce pod vodou stojí za to. Dokonalé zakončení - Moore vytahující leklou rybu z okna Lotusu :yes:
Avatar - 3_diamanty
25. 2. 2012 19:58
Re: k clanku : tak ja patrim k tej skupine
ved mne sa prave ta neskutocna pohodacka charizma Moora pacila ako sa vzdy motal pri zloduchoch, chodil s nimi na veceru kecal srandoval a pritom siel po nich, uplna spica :yes:
25. 2. 2012 11:53
Re: k clanku : tak ja patrim k tej skupine
Aj mne sa bondovky s Moorom pacia, ale on im dodal az moc lezerny styl. Connery bol ako agent s povolenim zabijat doveryhodnejsi. V knihach je charakter Bonda predsa len ovela tvrdsi - darmo je to skratka zabijak. V tomto ho podla mna Craig stvarnuje celkom dobre (Dalton tiez). Brosnanovi som na chut moc neprisiel (este tak v Golden Eye to uslo).

K veci: tato honicka bola asi jedna z najzaujimavejsich v celej serii - auto co sa meni na ponorku, to sa nevidi kazdy den >:D
Avatar - 3_diamanty
25. 2. 2012 10:12
k clanku : tak ja patrim k tej skupine
ktora ma radsej moora ako conneryho ;-) ked sme uz pritom a tuto scenu pozna kazdy fanda

Moorova elegancia a akasi lezernost davala charizmu celemu filmu ale aj connery bol fajn, bondovky nabrali nespravny smer a skazili az tie nesmyselne efekty a modernost v podani brosmana a teraz craiga.

Moora s Connerym doteraz nikto neprekonal, davali bondovkam skutocnu charizmu a boli to herci na urovni :yes: