Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Němci posílají závodní Audi R8 na silnice. Abt XGT stojí skoro 15 milionů

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Abt Sportsline ve spolupráci Scherer Sport postavili limitovaný model XGT postavený na základech Audi R8 LMS GT2.

Za měsíc se definitivně uzavře výroba modelu Audi R8. Audi si na rozlučku se svým supersportem připravili několik limitovaných edicí. Pozadu nakonec nezůstal ani německý úpravce Abt Sportsline, které přichází s limitovanou edicí modelu XGT, který vychází ze závodního speciálu Audi R8 LMS GT2. 

Model XGT nevzdává hold pouze sériovému modelu, který byl v nabídce automobilky z Ingolstadtu téměř 20 let, ale také závodním úspěchům týmu Abt v šampionátu cestovních vozů DTM. Abt Sportsline je s více než 70 výhrami, 250 stupni vítězů, 5 jezdeckými a 5 týmovými tituly nejúspěšnějším týmem v historii DTM.

Ve spolupráci se Scherer Sport byl model vyvíjen dva roky. Základem je 5,2litrový motor V10 o výkonu 640 koní. Pohání vůz se suchou hmotností 1400 kg. Veškerý výkon je posílán na zadní kola přes sedmistupňovou převodovku S tronic. Maximální rychlost u vylepšené R8 činí 310 km/h.

Testovacími plochami byly pro Abt Sportsline okruhy Nürburgring, Hockenheimring a Sachsenring, na kterých vůz vyvíjeli piloti DTM Kelvin van der Linde a Ricardo Feller. Vůz byl testován také po běžné komunikaci, aby splňoval požadavky pro každodenní ježdění. 

Není se ale čeho bát, Abt XGT je nadále po vzoru svého dárce ostrým závodním náčiním. Model si zachovává velké zadní křídlo, aerodynamické prvky, výřezy ve dveřích, závodní kola obuta do pneumatik Pirelli P-Zero Trofeo R, brzdy Brembo, pružiny ABT s nastavením na okruh i na silnici a mnoho dalšího.

Uvnitř si silniční střela zachovává ochrannou klec a závodní interiér. Ten zahrnuje volant Abt, digitální přístrojové ukazatele, středovou konzolu s tlačítky pro parkovací brzdu, výstražná světla a další tlačítka, která si můžete sami navolit. Od závodního vozu se naopak XGT liší přítomností centrálního zamykání, klimatizace, standardní palivové nádrže, imobilizéru a zadní kamery. 

Video se připravuje ...

Abt XGT je limitovaná edice o celkovém počtu 99 kusů. Tito šťastlivci si mohou vybírat ze čtyřech základních barev - bílá Glacier, černá Mythos, zelená Verde Mantis nebo šedá Nardo Uni. Pokud si zvolí variantu Heritage Edition, budou mít vůz vyhotoven v závodních barvách Abt.

Všechnu tuto práci si nechá společnost náležitě zaplatit. Bez příplatků bude Abt XGT státi 599.200 eur (14.609.000 korun). Mezi příplatky můžeme zařadit například individuální lakování za 10.800 eur (263.000 korun).

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Doporučujeme