Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan GT-R 2013: Cizelování šperku pokračuje

Aleš Dragoun
Diskuze (31)
Nissan se už poněkolikáté rozhodl vylepšit svůj šperk GT-R. Výkonu má auto dost, hlavní pozornost se tedy soustředila na techniku.

Kupé GT-R (R35) se prodává už pět let, ale v detailech se mění prakticky každý rok. Tentokrát k žádnému zvyšování výkonu nedošlo, 405 kW (550 k) zcela postačuje. Vidlicový dvakrát přeplňovaný (a mimochodem ručně montovaný) šestiválec objemu 3,8 se dočkal modifikací, aby lépe reagoval na řidičovy (či spíše pilotovy) povely.

Letošní čtyřiadvacetihodinovka na Nürburgringu byla dobrým zátěžovým testem a prozradila, co lze ještě vylepšit. Poněkud komplikovaný pohon obou náprav se dvěma hnacími hřídeli (jedním dozadu a druhým zpět) pochopitelně zůstal. Byla však zvýšena jejich únosnost při distribuci točivého momentu na kola, respektive náboje ložisek.

Motor dostal větší, výkonnější a rychlejší vstřikovače, které napomohou lepší odezvě agregátu ve středních a vyšších otáčkách. Turbodmychadlo se dočkalo nového výpustného ventilu, aby zabránil rychlému poklesu plnicího tlaku. Upravený regulátor průtoku oleje ve vaně pomáhá udržovat stabilní tlak maziva a snižuje rotační tření hlavně při ostřejší jízdě.

Také podvozek doznal změn. Nissan sice tvrdí, že zlepšil i komfort, ale ten majitele zas tolik zajímat nebude. Ovladatelnost je přece při necitlivém zacházení daleko důležitější. Úpravy se dotkly tlumičů, vinutých pružin i předního příčného zkrutného stabilizátoru, jejich cílem bylo další snížení těžiště auta. Na předním zavěšení našly uplatnění jiné excentrické šrouby kvůli lepšímu odklonu kol a zvýšení stability v zatáčkách. Také karoserie je tužší díky instalaci vzpěr v přístrojové desce.

V Británii se modernizované GT-R objeví na jaře 2013, alespoň přibližnou cenu dosud neznáme. U nás stojí současný model 2012, který výše popisované modifikace postrádá, minimálně 2.449.000 korun.

Aleš Dragoun
Diskuze (31)
Avatar - Machýrek
12. 11. 2012 00:32
Re: Image
Konkretne vrzani uvnitr gtr by me zajimalo. Ma zkusenost je, ze vrze uplne vsechno, je jedno co.. tedy i gtr. Nebo je to jinak?
5. 11. 2012 20:31
Re: Image
ty vole snad nemůžeš srovnávat formuli s normálním autem :-) :-) :-)
Avatar - pelikoš
5. 11. 2012 20:15
OT:
[odkaz]
Avatar - Mojito (s Feferonkou)(RSKa)
Re: Image
Nejvíc pozérské auto? To je hodně odvážné tvrzení :-O Ultima i Atom jsou fajn káry, ale to trošku mícháš hrušky s jabkama, navíc je, u tebou zmiňovaných aut, problém totální nepraktičnost (vem to čert) a prý značná poruchovost
Avatar - pelikoš
5. 11. 2012 18:02
Re: Najlepsi z najlepsich
přesně,až na ty emoce.jsou tam,ale japonci s níma šetřej... ;-)