Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan GT-R 50th Anniversary dorazil do Česka, k dispozici je jediný kus

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Limitovaná edice Nissan GT-R 50th Anniversary, kterou se japonská automobilka rozhodla oslavit padesátileté výročí úspěšných modelů s označením GT-R, konečně dorazila do Česka.

Pro evropské trhy bylo určeno pouze padesát kusů z výroční edice 50th Anniversary, přičemž na region, do kterého spadá i Česká republika, byly vyhrazeny pouze dva. Společnosti Autobond Group, která je jediným autorizovaným dealerem vozů Nissan GT-R pro Českou republiku, se však podařilo jeden získat. A my jsme se byli podívat na jeho dnešní slavnostní odhalení.

V pražském showroomu vystavený kousek zdobí exkluzivní modrá barva v odstínu Bayside, která je připomínkou legendárního Nissanu GT-R R34. Exteriér pak kromě drobné plakety 50th Anniversary doplňují i bílé pruhy na kapotě, střeše a víku zavazadlového prostoru, které jsou odkazem na slavnou závodní minulost této řady.

V podbězích jsou ukryta unikátní dvacetipalcová kola s modrým lakováním, na kterých nechybí označení 50th Anniversary. S barvou karoserie navíc ladí i čtyři leštěné koncovky výfuku, které jsou na koncích opět zabarveny do modra.

Interiér 50th Anniversary Edition je čalouněn ve speciálním odstínu šedé barvy, která by měla umocňovat dojem luxusu a připomínat atmosféru noční oblohy krátce po západu slunce. Strop je čalouněn Alcantarou s prošíváním. Ani v interiéru pak nemohou chybět plaketky připomínající výjimečnost vozu. Jedna je umístěna na středovém tunelu, druhá v přístrojovém štítu a dvojice ještě na vstupních prazích.

Pod kapotou GT-R 50th Anniversary Edition je uložen ručně stavěný vidlicový šestiválec o objemu 3.8 l se dvěma turbodmychadly. Jeho parametry zůstaly stejné, tedy 419 kW (570 k), 640 Nm točivého momentu a akcelerace z 0 na 100 km/h v rozmezí 2,7 až 2,8 sekundy.

Nissan však vyměnil svody, což by mělo usnadnit servisování vozu, a použil nová turbodmychadla s upravenými ložisky, která by měla zlepšovat reakce motoru v nízkých otáčkách a zlepšovat spotřebu zhruba o 5 procent. I tak si ale vůz řekne v průměru o 14 litrů 100 oktanového benzínu na 100 kilometrů.

Video se připravuje ...

Pozornosti neunikla ani dvouspojková šestistupňová převodovka, jejíž R mód byl měl nyní nabídnout ještě agresivnější podřazování. Úpravami naladění prošel také podvozek, systém řízení nebo posilovač brzd. Vůz by tak měl být pohodlnější a stabilnější v zatáčkách, řízení by mělo být lineárnější a přesnější a brzdy by měly mít ještě ostřejší nástup.

Cena vozu Nissan GT-R v limitované edici 50th Anniversary edition je 2.994.500 Kč, což samozřejmě není zrovna málo. Základní model však začíná na 2.687.000 Kč a 50th Anniversary není ani zdaleka tím nejdražším v nabídce Nissanu. Tím je totiž model GT-R Nismo, jehož motor naladěný na rovných 600 koní přijde zákazníky na 5.329.500 Kč.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme