Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan IDS je elektrický autonomní hatchback, jde o budoucí Leaf?

Jan Mička
Diskuze (3)
Koncept IDS automobilky Nissan by mohl být předzvěstí nového Leafu. Umí řídit úplně sám a disponuje pořádnými bateriemi pro dlouhý dojezd na jedno nabití.

Budoucnost patří bezemisním automobilům, které mohou v případě potřeby jezdit bez asistence řidiče. Tento koncept již před časem uvedla do běžného života automobilka Tesla a ostatní na sebe nenechají dlouho čekat. Ledacos ostatně odhaluje koncept Nissan IDS, který slaví premiéru na autosalonu v Tokiu.

Štíhlé tvary, použití uhlíkových vláken a maximální důraz na snadné obtékání vzduchu – to je Nissan IDS. Karoserie tohoto čtyřmístného hatchbacku je vysoká pouze 1380 milimetrů, což je pro srovnání o 101 milimetrů méně než u Volkswagenu Golf, a stojí na kolech s pneumatikami o šířce 175 milimetrů. To kvůli snížení valivého odporu. Už samotné disky ale mají díky speciálnímu designu kladně ovlivňovat proudění vzduchu a tím zlepšovat aerodynamiku, koeficient Cx ale v oficiálních materiálech nenajdete.

Nizounký Nissan si pravděpodobně vyžádá nastupování jako do sporťáku, uvnitř to tak ale rozhodně nevypadá. Vůz je poháněn blíže nespecifikovaným elektromotorem a zástavba akumulátoru o kapacitě 60 kWh nepřinesla středový tunel nebo rušivý schod. Jednotlivá sedadla lze proto natáčet a vzdušný kokpit pak budí dojem luxusní konferenční místnosti. Přístrojové desce dominuje ohromný displej přes celou její šířku, další rozhraní se nachází přímo před řidičem. Jak můžete vidět na jedné z fotografií, dojezd na jedno nabití by se mohl pohybovat okolo 600 kilometrů.

Zajímavostí jsou dvě možnosti uspořádání řidičova pracoviště. V běžném režimu se vůz ovládá klasicky pomocí dvou pedálů a futuristického volantu připomínajícího koňské otěže, přepnutím do autonomního režimu se ale celý panel úhledně schová do přístrojové desky. To jenom dokazuje fakt, že je koncept IDS hudbou spíše vzdálené budoucnosti. Podle Carlose Ghosna, generálního ředitele Nissanu, tyto technologie revolučním způsobem změní vztah mezi řidičem a strojem, potažmo celou budoucí mobilitu. Dost možná se v každém případě díváme na příští generaci modelu Leaf.

Jan Mička
Diskuze (3)
Avatar - pelikoš
28. 10. 2015 20:13
lepší video
https://www.youtube.com/watch?v=9zZ2h2MR…
Avatar - pelikoš
28. 10. 2015 20:00
jo
vypadá výborně a to video je skvělý... :yes: :yes: :yes:
Avatar - Ja Prvni 123
28. 10. 2015 19:51
Hmm... nevypadá špatně... ale je bezemisní asi jako je arz
:-!