Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová cla na auta by v USA podle výrobců ohrozila statisíce míst

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Zavedení nových cel na dovoz automobilů do Spojených států ve výši až 25 procent, kterým hrozí administrativa prezidenta Donalda Trumpa, by mohlo vést k zániku statisíců pracovních míst v americkém automobilovém průmyslu.

Stejně tak by mohlo dojít k výraznému nárůstu cen i k ohrožení investic do samořízených vozidel. Uvedla to podle agentury Reuters dvě významná sdružení výrobců automobilů.

Americká vláda začala v květnu na pokyn prezidenta Trumpa vyšetřovat vliv dovozu automobilů na národní bezpečnost. "Největší hrozbou pro americký automobilový průmysl je nyní možnost, že vláda v souvislosti s tímto vyšetřováním zavede dovozní cla," uvedla Asociace globálních automobilových výrobců, která reprezentuje velké zahraniční automobilky. "Takováto cla by zvýšila ceny pro americké spotřebitele, omezila jim možnost výběru a snížila prodej a výrobu vozidel v USA," dodala.

Vyšetřování by mohlo vést k zavedení podobných cel, jaká Washington v březnu začal uplatňovat na dovoz oceli a hliníku. Trump při květnovém setkání se zástupci automobilek uvedl, že na některá auta plánuje uvalit cla ve výši 20 až 25 procent.

"Spíše než k tvorbě nových pracovních příležitostí by takováto cla vedla ke ztrátě statisíců amerických pracovních míst ve výrobě a prodeji osobních automobilů, sportovně-užitkových vozů, nákladních automobilů a automobilových součástek," upozornila Asociace globálních automobilových výrobců.

Proti zavedení cel se staví rovněž Aliance automobilových výrobců, která zahrnuje například americké automobilky General Motors a Ford, japonskou Toyotu či německý Volkswagen. "Domníváme se, že cla na dovoz vozidel a součástek by ve finále poškodila hospodářskou bezpečnost USA," uvedla skupina ve svém prohlášení. Plány na nová cla označila za "chybu" a varovala, že jejich realizace "by mohla vytvořit nebezpečný precedent, který by ostatní země mohly využít k ochraně svých vlastních trhů před zahraniční konkurencí".

Aliance již v úterý upozornila, že nová cla by mohla zvýšit ceny automobilů z dovozu v průměru o 5800 dolarů (zhruba 129.000 Kč), což by americké spotřebitele celkově stálo téměř 45 miliard dolarů (zhruba bilion korun) ročně.

Obě skupiny poukázaly na studii Petersonova institutu, podle které by cla připravila Spojené státy o 195.000 pracovních míst. Pokud by ostatní země přikročily k odvetným opatřením, mohlo by podle studie v USA zaniknout až 624.000 pracovních míst.

Minulý týden americký prezident pohrozil Evropské unii dvacetiprocentním clem na dovoz automobilů, pokud EU brzy nezruší svá ochranná opatření proti Spojeným státům. Místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen následně varoval, že EU na případné zvýšení cel na dovoz aut do USA odpoví vlastními kroky. EU nyní na dovoz automobilů z USA uplatňuje desetiprocentní clo, zatímco dovoz do USA podléhá clu 2,5 procenta u osobních vozů a 25 procent u dodávkových a sportovně-užitkových automobilů.

Trump v úterý na svém twitterovém účtu napsal, že americká vláda dokončuje studii ohledně cel na dovoz aut z EU. Naznačil, že vláda v tomto směru v brzké době podnikne nějaké kroky. Americký ministr obchodu Wilbur Ross minulý týden uvedl, že vyšetřování vlivu dovozu automobilů na národní bezpečnost by mělo být hotovo koncem července či v srpnu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Avatar - praděda7
29. 6. 2018 08:50
Re: Zajímavé....
A síla trhu je dána čím, mudrlante? Jednak velikostí trhu a kupní sílou. Obě tyto věci EU má, ale dále....a to je to hlavní.....jak moc stát zasahuje do fungování trhu. A to je ten podstatný rozdíl, mudrlante.
Avatar - Hammunasakra
29. 6. 2018 08:00
Re: Zajímavé....
Nech toho mudrlante = levnější je v USA i elektronika nebo auta = dokonce evropský auta :-)

Základní parametr je síla trhu

Ale víc jak 4 tisíce milionů dotací pro předsedu vlády = který by měly jít menšim firmám = v okolních státech je to omezený na 60t. eur = to je fakt velká prasárna. No lidem se to líbí a doteď má nejvyšší preference

Socialistický cokoli neni efektivní = výhoda 50 států USA je že táhnou za jeden provaz víc než my = my V4 sme dokonce hrdý na to jak škubem na druhou stranu >:-[]

Fiskální unie EU by sakra bodla = většina lidí = je ostře proti :yes: >:D

Avatar - praděda7
28. 6. 2018 23:31
Re: Zajímavé....
Souhlas. Ale proč mají v US tak levné potraviny a EU nemá? Asi tím, že v US nedostávají zemědělci takové dotace jako v EU anebo dokonce žádné....jak je to vlastně s dotacemi francouzkým zemědělcům a nebo například s dotacemi místnímu Agrofertu? Není to náhodou důvod, proč jsou potraviny v EU dražší? Samozřejmě že je. Socialistické zemědělství zkrátka není efektivní. To by měli v Bruselu už dávno vědět. Možná i ví, ale nemají odvahu s tím něco udělat! Francie je totiž velký hráč. Na Francii je i Juckner malý pán.
28. 6. 2018 19:25
Re: Zajímavé....
Souhlas, ta cisla by mela byt na obou stranach stejna. Mozna tenkrat USA vyhovovalo, ze ochrani sve vyrobce nakladnich aut.
Jinak bych byl ale opatrny s rusenim cel na potraviny, byt schopni v pripade potreby rychle rozsirit vyrobu potravin (funkcni zemedelstvi a zivocisna vyroba) je jedina dulezita vec, kterou si musime chranit. A USA by se svymi levnymi potravinami dokazali nase zemedelstvi dorazit.
Avatar - praděda7
28. 6. 2018 16:22
Zajímavé....
když EU měla celá desetiletí 10% clo na US os. vozy a US na EU os. vozy jen 2.5%, tak to EU nevadilo................. >:-[]