Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Dacia Dokker se rýsuje. Bude se prodávat i jako Renault Kangoo

David Bureš
Diskuze (6)

Dacia Dokker se prodává již od roku 2012. A přestože ve světě užitkových aut nejsou dlouhé životní cykly ničím neobvyklým, už se rýsuje nástupce tohoto v Česku populárního auta.

Dacia Dokker je v českém prostředí oblíbeným automobilem. Za čtyři měsíce roku je to s 595 registracemi u nás druhý nejprodávanější model značky (po SUV Duster), který zároveň drží druhou příčku v žebříčku nejprodávanějších velkoprostorových aut (po Citroënu Berlingo). Na trhu je už od roku 2012 a zřejmě již letos ji čeká mezigenerační obměna. Už se totiž začíná rýsovat druhá generace Dacie Dokker.

A tento lehký užitkový automobil, dostupný rovněž v osobní variantě, čeká zásadní změna. Podle zdrojů francouzských médií bude Dokker nově přímo odvozen od Renaultu Kangoo, který se letos rovněž dočká nové, teprve třetí generace.

Respektive se počítá s tím, že od Kangoo bude odvozena levnější varianta, která se v závislosti na trhu bude prodávat s odlišnými znaky. Zatímco někde (zřejmě na domácím francouzském trhu) bude nabízena jako Renault Kangoo Express, jinde (patrně třeba na českém trhu) bude prodávána právě jako Dacia Dokker.

Výroba bude nadále zachována v marocké továrně Tangier pro snížení výrobních nákladů, které jsou obzvlášť v případě Dacie potřeba. Design nového Kangoo pak již prozradily snímky z patentového úřadu, přičemž se dá očekávat, že nový Dokker se odliší jen jinak tvarovanou přídí.

Co se týče Kangoo, tak Renault počítá s dvěma verzemi. Pracovní doplní osobní, která se po vzoru konkurence přiblíží klasickým osobním automobilům, aby vyplnila mezeru po odcházejících MPV (do budoucna už se nepočítá se Scénicem). Renault má kangoo nadále vyrábět v domovském Francii (závod Maubeuge), přičemž se očekává zástavba vyspělejší techniky. To by mělo mimo jiné znamenat možnost aplikace hybridního nebo dokonce čistě elektrického pohonu a také luxusnější výbavy. Design naváže na loňský koncept Kangoo Z.E. s tím, že od této vyspělejší varianty bude nadále odvozen i sesterský Mercedes-Benz Citan. Jaký základ využije příští Nissan NV250, je v tuto chvíli nejasné.

Dacia Dokker druhé generace by se měla představit ještě letos, zřejmě na podzim, na kdy je rovněž plánovaná premiéra nového Renaultu Kangoo. To mluvíme o jeho pracovní verzi, osobní varianta bude následovat na jaře 2021.

Co se pak týče Lodgy, levného MPV, které je v dnešní generaci odvozeno právě od Dokkeru, očekává se jeho konec. Respektive velkoprostorový vůz má být nahrazen crossoverem schopným pojmout až sedm cestujících, který by zároveň měl nahradit i kombi Logan MCV. Jaké jméno ponese, je zatím ve hvězdách, z designového hlediska ale prý nemáme čekat jen natažený Duster, jak by se mohlo nabízet.  

David Bureš
Diskuze (6)

Doporučujeme

27. 5. 2020 14:51
Re: Je úplně jedno,
ja mám Dokker 1,6 benzín + lpg,
stál 11,400€ s DPH, teda 9,500€ bez DPH
auto je svižné, tiché, funguje super, šetrí náklady, nekazí sa, je pekné pohodlné, lacné
len idiot kúpi Caddy pri takejto ponuke
Avatar - Emel
27. 5. 2020 09:48
Re: Je úplně jedno,
Možná. Ono ale poslední Dacie mají povedený design - moderní, rozpoznatelný...
Když si vezmeš, že třeba Sandero je už dost letitý model...
27. 5. 2020 00:15
Nový Caddy je designově mimořádně nepovedený,
dokonce se vrátili k viditelné a velmi vystouplé kolejnici šoupaček za situace, kdy Berlingo/Combo/Rifter ji zkryly. A jako obvykle asi bude pořádně drahý, což u "hezké" současné generace nevadilo, ale teď to bude problém. Dacia by mohla opět slušně zabodovat - oproti současné generaci se určitě zlepší interiér, odhlučnění atd.
Avatar - Dinar
26. 5. 2020 12:58
Je úplně jedno,
jak to vypadá. Stejně dokker jezdí převážně v bílé a v základu. Malý pick-up je v evropských podmínkách důležitý segment, a dacia ho dokkerem umí vykrýt parádně. To auto (akt. gen.) není v ničem horší než konkurence a stojí o třetinu míň, v ČR se dá pořídit za nějakých 230tis. a za ty love je to auto pecka. :yes:
26. 5. 2020 12:30
Re: Snad to Dacia přežije !!! Tohle vypadá velmi dobře !
ano, ta malůvka vypadá pěkně, když tam navíc bude to správné logo (ne kosočtverec), tak by to mohlo být zajímavé ;-)