Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Kia Niro se představí co nevidět. Opět nabídne tři druhy pohonu

David Bureš
Diskuze (0)

Niro i v druhé generaci zůstane "ekologickým" motorem s různými druhy elektrifikovaných pohonů. Novinka se má představit ještě tento měsíc.

Kia Niro debutovala v roce 2016 jakožto kompaktní crossover nabízený postupně se třemi druhy pohonu, jako full-hybrid, plug-in hybrid a bateriový elektromobil. Šlo tudíž alternativu ke stejně koncipovanému fastbacku Hyundai Ioniq. Nyní už je za dveřmi druhá generace Nira, která se představí dříve, než možná mnozí čekají.

Korejské automobilky si obvykle pečlivě drží svá tajemství a nejinak je tomu i v případě nového Nira. Prototypy automobilu sice již byly zachyceny, avšak pod tlustou vrstvou kamufláže, takže z jejich tvarů moc patrné není. Na veřejnost neunikly ani bližší technické specifikace.

Proto může leckoho překvapit, že se nové Niro představí jen za pár dnů. Podle korejských médií totiž bude Kia Niro druhé generace debutovat na nadcházejícím veletrhu mobility v korejském Soulu, a to už 25. listopadu.

Většinu informací o novince přitom můžeme jen odhadovat. Ze snímků zamaskovaných prototypů vyplývá, že si automobil vyvíjený pod interním označením SG2 uchová koncepci crossoveru. Samotný design však má navazovat na koncept HabaNiro z roku 2019.

Inspirací má být hlavně řešení světlometů a zřejmě i koncových světel, vertikálně orientovaných u zadních sloupků karoserie. Stejně tak bude podobná i silueta. Naopak k nebi otevírané dveře logicky zůstanou vyhrazené konceptu, sériové provedení navíc použije klasickou koncepci dvou párů bočních dveří.

Co se však týče pohonných ústrojí, je technika v útrobách nového Nira velkou neznámou. Můžeme tak jen neurčitě říct, že dojde k inovacím elektrifikovaných pohonů. Konkrétně od elektrického e-Nira se očekává větší kapacita baterií i silnější elektromotor a možná i rychlejší dobíjení.

Jestli tomu tak skutečně bude, se dozvíme již na konci měsíce. Kia Niro i v druhé generace zůstane globálním modelem, který se bude prodávat i v Evropě. Do prodeje by měla vstoupit během roku 2022.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme