Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová osobní auta u nás ve druhém čtvrtletí zlevnila o 0,8 %

ČTK
Diskuze (7)

Vozy v základní výbavě zlevnily až o 3,2 procenta, tedy o 14.919 Kč, naopak nejlépe vybavené vozy zdražily o 0,7 procenta, tedy o 5154 korun.

V pohybu cen se projevila epidemie koronaviru. Vyplývá to z cenového indexu společnosti EY.

Cena vozů s naftovým motorem klesla o 1,6 procenta a benzinových o 0,3 procenta. Hybridy zlevnily o 0,6 procenta. Naopak vozy na CNG mírně zdražily o 0,1 procenta. U elektromobilů cena stagnovala.

"Díky cenovému indexu můžeme pozorovat v posledním čtvrtletí první dopady covid-19 na český automobilový trh. K mírným slevám tak nedochází jen na složitě sledovatelné úrovni prodejce - spotřebitel, ale i na úrovni oficiální nabídky zastoupení automobilek. Podle dosavadního vývoje není vyloučeno, že se mohou nadále snižovat vybrané ceny nových vozidel v rámci pokusu o zlepšení letošních prodejních výsledků. Prognózy ohledně ceníkových slev ve výši nižších desítek procent se však rozhodně nenaplňují," uvedl partner EY Petr Knap.

Přibližně 40 procent vozů v základní výbavě zlevnilo kvůli akčním ceníkům. Ve srovnání se začátkem roku 2018 jsou však nejlevnější varianty vozů přes zlevnění v posledním čtvrtletí průměrně o 9,5 procenta dražší, v peněžním vyjádření zdražily za rok a půl o 39.866 Kč.

U základních provedení nejvíce klesla cena v nižší střední třídě, a to o 9,6 procenta a vyšší střední třídě, o 1,9 procenta. Výjimkou byly segmenty SUV a malých vozů, kde se ceny naopak zvýšily o 0,7 respektive 1,5 procenta. Například Ford Kuga ve 2. čtvrtletí zlevnil o 141.000 Kč, Škoda Octavia o 140.000 Kč a Nissan Qashqai o 118.000 Kč, přičemž Octavia přišla s výbavovým stupněm Active a speciální edicí 125 let a motorem 1.0 TSI. Naopak výrazné zdražení bylo zaznamenané u modelů Dacia Duster, a to o 50.000 Kč, u kterého skončila akční nabídka, a Renault Captur, o 105.000 Kč, který představil novou generaci s pozměněnou nabídkou motorů.

Proti dubnu zdražilo 38,2 procenta nejdražších variant sledovaných modelů. Nejvyšší růst zaznamenal segment mini vozů, a to o 4,1 procenta a o 2,6 procenta zdražila malá auta. Nejvíc zdražila nejvyšší dostupná varianta Renault Captur (260.000 Kč) a Renault Clio (119.000. Kč), a to díky přidání hybridních variant do nabídky. Nejvíce naopak poklesla cena nejvyšší výbavy u modelů Nissan Qashqai (-138.000 Kč),který zlevnil napříč všemi výbavami. Ceny klesly také u modelů Volkswagen Golf (-104.000 Kč), což je ale dáno ukončením nabídky elektrické varianty e-Golf.

ČTK
Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - WinDiesel
27. 7. 2020 17:14
Re: pitcho
jak jsem psal
automobilky měly vlhký sen o zdražení
realita ukázala automobilkám fakáč
Avatar - Hammunasakra
27. 7. 2020 12:49
Re: Nojo výprodeje
To je jiná věc = slovenská část československa na tom byla a O DOST hůř už ve chvíli vzniku společnýho státu. Ta ironie rsp. realita je = že to co se nepodařilo dohnat srovnat za celou dobu společnýho státu = tak VÍC ste to dohnali za těch posledních pár let po přijetí eura. Že tam je dál furt eště rozdíl = to je

Nic není všelék = časem jednou bohužel asi ZA DLOUHO se MUSÍME dostat do úrovně fiskální unie TO hodně pomůže. Ale to bude fakt asi za dlouho

Mě teď momentálně štve že nás v mnohém včetně toho € předhání i dřív fakt zaostalý Bulharsko

EDIT k růstu cen obecně = fakt se to trochu utrhlo https://www.hifi-voice.com/…agicke-silenstvi :-)
27. 7. 2020 12:18
Re: Nojo výprodeje
Tak ale oproti Slovensku ste na tom lepsie, to jednoducho treba objektivne povedat. Tu je to horsie s robotou. Vacsina je v Bratislave a na zapadnom Slovensku a potom vo vacsich mestach, inak je to dost tazke. Preto aj tolko Slovakov pracuje v Cechach, lebo u vas je aj v "Hornej Dolnej" nejaka tovaren, ktora nestiha naberat zamestnancov, mate tie pracovne miesta lepsie rozlozene po celom state a nie je jazykova bariera.

Pokles kurzu nepotesi, ale ci Vam treba Euro alebo relativne silnu vlastnu menu je fakt diskutabilne. Nam pomohlo v zmysle, ze prinieslo stabilitu a istotu, predtým to bolo ako na hojdacke. Ale prinasa so sebou aj negativne efekty, ako napr. zdrazovanie. Takemu Polsku s ich exportom a turizmom ziadne Euro netreba, iba by ich brzdilo, ako je to u Vas neviem posudit, ale Euro nie je vseliek.
Avatar - Hammunasakra
27. 7. 2020 10:50
Re: Nojo výprodeje
No vyšly = byla za 22,90 a teď se plácá dávno po skončení intervencí furt mezi 26-7 kč

NEsmíš brát tenhle týden nebo měsíc = kurz je DLOUHOdobá záležitost. To neposere vláda za týden nebo měsíc = to trvá ROKY. Vláda musí roky dělat věci blbě = než nastane Venezuela, Řecko nebo socialistické Československo :-!

Prostě možnost zafixovat kurz za 22-3 kč/€ sme prošvihli. No ono sme toho díky populismu prošvihli násobně víc = sme (před)poslední v EV infrastruktuře a v mnohém nás dohnalo a předehnalo i Bulharsko https://ct24.ceskatelevize.cz/…ni-budou-nejmene o Slovensku který ho přijalo před nácti lety a během toho desetiletí dohnalo naší ekonomiku víc než za celou dobu našeho společnýho státu radši nemluvit. No hlavně že makáme = naposled sme uzdravili 2000 nemocných za noc https://www.seznamzpravy.cz/…novy-graf-113718 :yes: :D

Jde o to kam půjde kurz časem = nejen automobilky silně navyšují ceny = NEpředpokládají cestu zpět třeba k těm 23 kč. Na to že za sebou máme nezvykle dlouhou dobu konjunktury + u nás navíc MAKÁME = šla ekonomika velmi špatným směrem. Dohánění vyspělejších komunisty nezdevastovaných ekonomik se přes makání nezrychlylo, ale ZPOMALILO. Navíc sme si v době konjunktury nasekali stovky miliard dluhů. Ale NE na třeba výstavbu dálnic, ta se NE zrychlila ale ZPOMALILA = dáváme doteď na výstavbu MÍŇ než před světovou ekonomickou krizí atd. A to všechno když se sečte PAK NAKONEC z toho je mj ten kurz. Jaký bude třeba za rok touhle dobou TO je např. trochu relevantní
EDIT za rok sou další volby = tak chvíli se dá kouzlit tak až někdy PO volbách = to bude relevantní :*) :D

Když doháníme tak Z PRINCIPU by měl kurz spíš stále jen růst = ale my jsme se ZŘEJMĚ proMAKALI do situace kdy bude časem možná i dál klesat TO je HODNĚ špatně. Někde je něco HODNĚ špatně https://www.irozhlas.cz/…y_2005201953_ada což je mj mimochodem TO co taky posiluje kurz

Otázka je jestli sme to 22kč/€ ještě někdy bude. Scénáře očekávání PO skončení intervencí před 3 lety byly různé = ale to že koruna de facto zůstane mnoho let stát = to nečekal snad nikdo. A přitom MAKÁME žejo :-)
Avatar - twistedTSD
27. 7. 2020 10:42
Re: Nojo výprodeje
Btw ty prognózy o pádu koruny ti zatím moc nevyšly.