Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Škoda Superb naživo. Fotky a video ze světové premiéry v Česku

Ondřej Šámal
Diskuze (166)

V Dolních Břežanech se včera večer světu představila čtvrtá generace Škody Superb, jež bude zároveň tou poslední se spalovacími motory. A my byli u toho!

Představení vlajkové lodi mladoboleslavské automobilky proběhlo necelý měsíc po světové premiéře SUV Kodiaq. Oba vozy spojuje velmi podobný technický základ a provedení interiéru, které vyslyšelo kritiku odborné i laické veřejnosti ohledně příliš dotykového ovládání menší Škody Octavia.

Pod středovým displejem tudíž najdeme trojici konfigurovatelných otočných ovladačů Smart Dials, jimiž můžete ovládat například teplotu klimatizace, vyhřívání či ventilaci předních sedadel a další funkce. Novinkou je umístění voliče sedmistupňové dvouspojkové převodovku na sloupku řízení, jako to mívala a stále mají některá americká auta.

Video se připravuje ...

Ve srovnání s předchozí generací novinka výrazně narostla, o čemž si můžete přečíst ve včerejším článku. Za zmínku stojí též větší kapacita zavazadelníku, jež u velmi oblíbené verze Combi vzrostla na bezkonkurenčních 690 litrů. Design exteriéru je ve srovnání s mohutnějším kodiaqem elegantnější. Superb totiž vnějšími proporcemi odkazuje na sesterský Volkswagen Passat, který bude nově po boku škodovky vznikat v Bratislavě.

Premiéra čtvrté generace Škody Superb ovšem neproběhla v hlavním městě Slovenska, nýbrž nedaleko Prahy v Dolních Břežanech, jež jsou známy výzkumnými centry ELI Beamlines a HiLASE, která jsou aktivní v oblasti laserových technologií. Obec s více než 4600 obyvateli se v posledních letech stává také centrem moderní architektury. Jedním ze zářných příkladů budiž sportovní hala, v níž se světová premiéra superbu odehrávala.

Stavbu dokončenou v listopadu 2017 z dílny architektonické kanceláře Sporadical pokrývá fasáda z falcovaných šindelů Prefa z přírodního hliníku, díky níž z dálky připomíná vesmírnou loď. O vytápění a chlazení se stará tepelné čerpadlo, které pomocí soustavy 24 vrtů hlubokých 112 metrů využívá teploty horninového podloží.

Moderní technologie najdeme také v nové Škodě Superb. Vévodí jim výrazně inovovaný plug-in hybrid s velkým akumulátorem s kapacitou 25,7 kWh, s nímž vůz na jedno nabití zvládne více než 100 elektrických kilometrů. A až energie v článcích dojde, zvládne ji superb doplnit výkonem až 50 kW. Takhle vysoká hodnota přitom u plug-inů rozhodně není samozřejmostí.

Ondřej Šámal
Diskuze (166)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
6. 11. 2023 15:31
Re: Češi
Zato celá technika je ruská, včetně obou motorů 1,6 a 1,8, manuální převodovky, současného interiéru a podvozku :-)
6. 11. 2023 08:16
Re: 2x denne
Ale to já věřím, že se bude dobře prodávat i ta PHEV verze. Jestli to má dojezd 100 km tak EV varianta vůbec není potřeba.
5. 11. 2023 17:11
nudaaaa
ale vlastne nič iné som ani nečakal. Tuctová škodovka ala Octávia a Fábia. :no:
Avatar - rohYpnol
5. 11. 2023 14:10
Re: Superb
Ok. Nechci zpochybňovat konkrétní nabídku a zkušenost.
Avatar - Emel
5. 11. 2023 11:40
Re: Superb
Věřit nemusíš, nám teď dva operáky na Passaty doběhly (Variant 2.0TDI a Variant 1.8TSI)... a kdyby byl Superb za stejné peníze, tak by to bývaly byly operáky na Superby.