Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová světla Audi mají 1,3 milionu zrcadel menších než lidský vlas

Mirek Mazal
Diskuze (34)

Výkonnost předních světlometů jde kupředu, limuzína čtyř kruhů využívá přes milion pohyblivých segmentů miniaturní velikosti. Jasný efekt je znát na stovky metrů daleko, okolní řidiči přitom netrpí.

Nové matrixové světlomety od Audi jsou prezentovány revolučními funkcemi zvyšující bezpečnost silničního provozu. Kromě jasného efektu zviditelnění nočních překážek vrchol nabídky výrazně snižuje únavu a stres z nočního řízení. Němci se chlubí i možností komunikovat s ostatními vozidly, respektive jejich řidiči.

Řadu projevů revolučních svítilen omezují zákony, mnohé státy nedovolují plnohodnotné promítání všech naprogramovaných symbolů na povrch vozovky. V rámci legitimního použití čelních světlometů vyvíjí Audi stále výkonnější techniku přednostně montovanou do limuzíny A8, vlajková loď září do tmy více než milionem zrcadel menších než lidský vlas.

Digital Matrix Headlights (DMH) mají 1,3 milionu zrcadlových plošek, které v Německu vychází v příplatkové výbavě na cca 1.800 Eur (44.400 Kč). Jednotlivé segmenty systému Digital Micro Mirror měří pouhou desetinu šířky lidského vlasu, přitom reagují na povely řídící jednotky ve dvou rychle měnících se polohách.

Video se připravuje ...

Světlomet Audi A8 se skládá z části led diod, která se odráží od pole mikrozrcadel a poté prochází čočkou projektoru. Více než milion světelných bodů vytváří výsledek bližší světelnému obrazu než prostému paprsku světla. Technologie DMH svede přepínat mezi velmi odlišnými vzory paprsků v závislosti na podmínkách snímané silnice, úhel zrcadel může být změněn až 5000x za sekundu, což umožňuje inteligentní úpravu svítivosti nevídanou rychlostí.

Příkladem chytrého rozvržení světla je plnohodnotná koncentrace daleké záře na jízdní pruh dálnice před audi bez oslnění ostatních řidičů. Na neosvětlených venkovských komunikacích je paprsek mnohem flexibilnější, rozjasňuje cestu před A8 a zároveň jemně odhaluje dění na krajnicích a mezi stromy.

Silné potkávací a dálková světla doplňuje promítání výstražných značek. Nová Audi A8 zobrazí před vozidlem například výstražný trojúhelník s vykřičníkem. Třísekundová projekce odpovídá dopravním informacím staženým z internetového úložiště evidujícího zácpy, nehody nebo uzavírky na zvolené trase. Interaktivní funkce naráží na legislativu, vývojáři Audi nemají problém zapnout daleko více osvětlovacích alarmů zvýrazňující chodce, cyklisty či zvířata. Možností efektního i efektivního blikání vepředu a vzadu je nepočítaně, mluví se o symbolech počasí, upozornění na otevírání dveří apod.

Pracuje se na zabudování OLED segmentů o tloušťce 0,1 mm, které by otevřely další možnosti výroby zakřivených informačních světel. Pokročilý typ v minimalistickém designu zatím brzdí nespolehlivá odolnost proti všem povětrnostním podmínkám. Možná se rýsuje jedno z překvapení na A8 příští generace, sériová výroba je prý otázkou několika let.

Mirek Mazal
Diskuze (34)

Doporučujeme

Avatar - Mokrous
31. 5. 2022 12:53
Re: Musím přiznat, že když
No právě. Když u mýho Passata je jen samotný příplatek dnes už cca 65 tisíc, tak kolik potom bude stát výměna... ;-\
31. 5. 2022 12:45
Re: Musím přiznat, že když
Nepsal jsem, ze je to extrém. Nicméně mi to prijde hodně. Ještě jedna věc, ta světla stojí samostatně nějakých 50 tisíc jako příplatek, v některém z paketů pak přijdou ještě na míň (záleží taky na modelu). Člověk pak muže byt snadno překvapen, ze jejich výměna vyjde na více než 3 násobek. Ale dobře, u bmw a laseru bych to čekal a řekneme, ze tvoří např. 1/10 ceny. Ale podobně údajně stojí i některá světla v mainstreamu.
Avatar - Barry Lyndon
31. 5. 2022 10:42
Re: jděte do zádele parchanti sprostí
Nejvíc stejně oslňují Svědkové Burešovi v jedničkových Fabiích. :D

Matrix led jsou naopak úplně v pohodě (na rozdíl od běžných led).
Avatar - Mokrous
31. 5. 2022 09:20
Re: Musím přiznat, že když
:yes: Jo jo, očekávaná životnost má být větší, tak doufám, že si to nevyžeru.
Avatar - Jenik3
31. 5. 2022 09:08
Re: Co to je tady za xenon partu
Tak záleží na tom kde. Ve sklepě vlaknovky mám...